Понеделник,

2015: Стабилността надви реформите

От: Администратор -
2520
2015: Стабилността  надви реформите
A
A
A

Ако трябва да се опитаме да обобщим вътрешнополитическите процеси с една дума, като че ли най-подходяща би била думата "конкуренция".

Още в самото начало на 2015 г. имаше две конкурентни политически линии които съпътстваха цялата година - стабилност и реформи. Стабилността, която беше олицетворявана от ГЕРБ, а реформите бяха основен лайтмотив на Реформаторския блок. Тези две политически линии обаче в крайна сметка са в своеобразна конкуренция помежду си, защото всяка една реформа е промяна в даден сектор и не може да не внесе известно напрежение. Забелязахме го през годината неведнъж. 2015 приключва с категорична победа на втората политическа линия - стабилността. А реформите останат видимо на заден план.

Конкуренция наблюдавахме през цялата година във всяка една политическа партия и коалиция. В ГЕРБ това ясно личи в конфликта между Цветанов от една страна и Бъчварова от друга. Това не е битка само между двама души, а между цели лагери в редиците на ГЕРБ. Само в рамките на ноември месец Цветанов си позволи три пъти да критикува Бъчварова за действията й като вътрешен министър. Няма съмнение, че стъпвайки на силните резултати от местните избори Цветанов подобри позициите си в ГЕРБ, а това не може да не му връща апетитите да оглави вътрешно министерство отново. Бойко Борисов обаче засега успешно пази баланса. В БСП конфликтът между вътрешната опозиция и ръководството на партията не остана скрит за никого. Това до голяма степен е причината и за неспособността на червените да влязат в ефективна опозиционна роля. Дори в ДПС си проличаха вътрешни конфликти дали своя израз на местните избори, където движението загуби свои бастиони не от някой друг, а от себе си. При гласуването за съдебната реформа много ясно се видя, че в крайна сметка РБ е разделен на два лагера. От едната страна са хората на Меглена Кунева и на Божидар Лукарски, които видимо са по-близо до властта и до ГЕРБ, а от другата стои Радан Кънев и няколко депутата в Народното събрание. Блокът фактически приключи в този си вид, в който го познавахме досега. В ПФ също се наблюдават такъв тип разделения между ВМРО и НФСБ. Това много ясно пролича на местния вот, когато фактически нямаше ПФ, а имаше две партии в своеобразна конкуренция за патриотичния електорат. Знаковото гласуване за ратификацията на заема от 16 млрд. пък вби клин между Георги Първанов и парламентарната му група.

Наблюдавахме през цялата година и своеобразна конкуренция в парламента между РБ и по-точно Радан Кънев от една страна и ДПС от друга. Основната цел на ДПС беше да елиминира РБ като партньор на ГЕРБ, с което да се увеличи цената на партията си в парламента. 2015 г. приключи с победа на ДПС в това отношение. Това обаче не означава, че Движението ще влезе официално в управляващата коалицията, но тежестта на движението безспорно се увеличи.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички