2015: Стабилността надви реформите

2015: Стабилността  надви реформите  | StandartNews.com

Ако трябва да се опитаме да обобщим вътрешнополитическите процеси с една дума, като че ли най-подходяща би била думата "конкуренция".

Още в самото начало на 2015 г. имаше две конкурентни политически линии които съпътстваха цялата година - стабилност и реформи. Стабилността, която беше олицетворявана от ГЕРБ, а реформите бяха основен лайтмотив на Реформаторския блок. Тези две политически линии обаче в крайна сметка са в своеобразна конкуренция помежду си, защото всяка една реформа е промяна в даден сектор и не може да не внесе известно напрежение. Забелязахме го през годината неведнъж. 2015 приключва с категорична победа на втората политическа линия - стабилността. А реформите останат видимо на заден план.

Конкуренция наблюдавахме през цялата година във всяка една политическа партия и коалиция. В ГЕРБ това ясно личи в конфликта между Цветанов от една страна и Бъчварова от друга. Това не е битка само между двама души, а между цели лагери в редиците на ГЕРБ. Само в рамките на ноември месец Цветанов си позволи три пъти да критикува Бъчварова за действията й като вътрешен министър. Няма съмнение, че стъпвайки на силните резултати от местните избори Цветанов подобри позициите си в ГЕРБ, а това не може да не му връща апетитите да оглави вътрешно министерство отново. Бойко Борисов обаче засега успешно пази баланса. В БСП конфликтът между вътрешната опозиция и ръководството на партията не остана скрит за никого. Това до голяма степен е причината и за неспособността на червените да влязат в ефективна опозиционна роля. Дори в ДПС си проличаха вътрешни конфликти дали своя израз на местните избори, където движението загуби свои бастиони не от някой друг, а от себе си. При гласуването за съдебната реформа много ясно се видя, че в крайна сметка РБ е разделен на два лагера. От едната страна са хората на Меглена Кунева и на Божидар Лукарски, които видимо са по-близо до властта и до ГЕРБ, а от другата стои Радан Кънев и няколко депутата в Народното събрание. Блокът фактически приключи в този си вид, в който го познавахме досега. В ПФ също се наблюдават такъв тип разделения между ВМРО и НФСБ. Това много ясно пролича на местния вот, когато фактически нямаше ПФ, а имаше две партии в своеобразна конкуренция за патриотичния електорат. Знаковото гласуване за ратификацията на заема от 16 млрд. пък вби клин между Георги Първанов и парламентарната му група.

Наблюдавахме през цялата година и своеобразна конкуренция в парламента между РБ и по-точно Радан Кънев от една страна и ДПС от друга. Основната цел на ДПС беше да елиминира РБ като партньор на ГЕРБ, с което да се увеличи цената на партията си в парламента. 2015 г. приключи с победа на ДПС в това отношение. Това обаче не означава, че Движението ще влезе официално в управляващата коалицията, но тежестта на движението безспорно се увеличи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай