Учители не влизат в час заради уволнен директор

Учители не влизат в час заради уволнен директор | StandartNews.com

Благоевград. Голяма част от учителите в СОУ „Йордан Йовков" в гърменското село Рибново продължиха с бойкота на учебния процес заради уволнението на директора им Манчо Джуркин.

Педагозите, който са против отстраняването му, и в петък не влязоха в час в знак на протест. От 320 ученици в първа смяна в училището бяха дошли не повече от 50 деца. „Те знаят, че няма да има учебен процес. Някои учители обаче си провеждат часовете, макар и само с 5-6 ученици. не е добре да сме причина за липсата на часове, но колегите са категорични, че това е единственият начин да се чуе гласът им. От 48 педагози само десетима не са в стачка", обясни уволненият дисциплинарно директор. Той бе отстранен с помощта на куриерска фирма. В сряда школският шеф Манчо Джуркин получил по куриер голям плик. Вътре била заповедта за уволнението му. Той пък изпратил в Регионалния инспекторат по образование в Благоевград болничния си лист.

Според него за поста му гласят лидера на ДПС в съседното село Осиково. Преди 3 години Джуркин стана вр.и.д. директор, иначе е помощник - директор по учебната част. „Няма да водим часове, докато не върнат директора на поста му. Не може без мотиви, а само под политически натиск да се разправят с кадърни и можещи хора. Нищо чудно и нас да уволнят заради позицията ни", сподели началният учител Недим Таламанов.

Началникът на РИО Огнян Соколов бе категоричен, че уволнението е заради допуснати куп нарушения от страна на директора. „В училището е тотален хаос. Такова нещо не съм виждал. Сбъркана документация, няма никаква организация на работа, липсва седмична програма, по изпитните протоколи и личните картони е трито, бърсано, поправяно. В такъв вид са книжата, че всеки може да оспори издаването на която и да е диплома от това учебно заведение. Едно добро нещо не мога да кажа за ситуацията в училището", заяви образователният шеф в Пиринския край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай