Приключиха разкопките в селище от Омирово време

Приключиха разкопките в селище от Омирово време | StandartNews.com

Видин. Приключиха разкопките при видинското село Балей, където се намира най-късното селище от бронзовата епоха в долнодунавския басейн, съобщи Фионера Филипова, директор на историческия музей във Видин. Според археолозите, селището и прилежащия му некропол, където се извършват разкопките, е възникнало през втората половина на второто хилядолетие преди Христа, когато е началото на т.н. Омиров период.

Проучването на селището е започнало през 1970 година. През това лято на терена са работили екип от археолози, воден от д-р Георги Иванов и д-р Таня Христова от Националния археологически институт на БАН. Консултант на разкопките е археологът Стефан Александров от същия институт.

За пореден път археолозите са открили керамика, покъщнина, кости, оръдия на труда. Находките от праисторическото селище са над 60 000.

60 са целите керамични съда. Те дават представа за бита на тогавашните обитатели на района.
В края на септември започват разкопки и в античния град Рациария край село Арчар, допълни Фионера Филипова. Министерството на културата е отпуснало 15 000 лв. за разкопките. Подготвя се обявяването на античния град за археологически резерват. С него той ще има по-различен от сегашния режим за посещение и опазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай