Карлово на бунт за Куршум джамия

8000 с подписка сградата да остане общинска собственост

Карлово на бунт за Куршум джамия | StandartNews.com

Карлово. Най-старата сграда в Карлово Куршум джамия от няколко дни се превърна в ябълката на раздора. Тя е построена върху руините на християнска църква, а за градежа са използвани материалите от разрушения от турците православен манастир "Свети Спас". От години внушителната сграда, която е актувана като общинска собственост, е паметник на архитектурата и културата. След като в края на миналата седмица пловдивските магистрати от Окръжен съд се обявиха в полза на искането на Главно мюфтийство за реституиране на джамията, градът въстана.

Карловци са категорични, че няма да допуснат сградата да стане действащ мюсюлмански храм. В града на Апостола на свободата върви подписка за запазването на Куршум джамия като общинска собственост. По думите на кмета Емил Кабаиванов до момента са се подписали 8000 души, сред които местни граждани и жители на съседните населени места, в това число хора от Хисаря и от Пловдив. Карловци, които живеят извън страната, също са застанали зад акцията и са организирали подписка в интернет. Според решението на съда се удовлетворява реституционното искане на Главно мюфтийство за Куршум джамия и градинката около нея.

По думите на Кабаиванов сградата, която се намира в центъра на Карлово, е емблематична за града и не е приемливо нито от морална, нито от историческа гледна точка тя да бъде реституирана. Общината, подкрепена и с решение на местния парламент, вчера е внесла въззивна жалба до по-висока съдебна инстанция относно решението на окръжните магистрати. Ние не се борим срещу решението на съда, а за запазването на имота като общински, коментира Кабаиванов. Той уточни, че става дума не само за джамията, но и за част от центъра на града - 2,5 декара зелени площи, които са около старинната постройка. Според кмета, който е и бивш лидер на СДС, мюфтийството не е собственик, а решението на съда се основава на нотариален акт, получен от пловдивски нотариус без никакви други документи.

Според Кабаиванов, ако се допусне тази част от Карлово да мине в ръцете на Мюфтийството, има реална опасност да се наруши трайно етническият мир в Карлово. Той припомни, че 98 на сто от жителите в общината са християни, а останалите едва 2 процента са мюсюлмани, които обаче не са лишени от молитвени храмове. Напротив - джамии има както в града, така и в по-малките населени места в общината. В момента сградата на Куршум джамия е публична общинска собственост и три пъти е обявявана за архитектурен паметник на културата.

Покривът й е от олово, строена е върху църква

Куршум джамия е най-старата запазена сграда в Карлово. Построена е още през 1485 година. Мюсюлманският храм обаче е изграден върху останките на християнска църква и с материали от разрушения манастир "Св. Спас". Свидетелство за това са мраморните колони, все още носещи християнски знаци. Храмът е съграден по времето на известния османски военачалник Карлъ Али бей, чието име носи днес град Карлово. Още през 1496 година беят е завещал земите около селището за издръжката на джамията. Интересен факт около името й Куршум е свързан с това, че покривът й е от олово. Още в миналато е била разделителна точка между българската и турската махала. Българите са били изтласкани на юг от джамията и там се е появила българската махала, известна като "Шахън махала". През годините храмът е претърпял доста вандалски набези, включително е надраскан и с графити, които допринасят за неугледния вид на старината. От 1928 година не е действаща джамия, тъй като по време на голямото земетресение в Чирпан е паднало минарето. Иначе като постройка е доста атрактивна и от години е емблема на града. Това е една от причините, поради която е невъзможно да се промени мисленето на карловци и те да започнат да я възприемат като молитвен храм, обясниха съгражданите на Васил Левски.

МНЕНИЯ

Посяга се на нашата памет и история

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово

- Г-н Кабаиванов, докъде може да доведе спорът за Куршум джамия?

- Ако се даде на Главно мюфтийство част от центъра на града, смятам, че цяло Карлово ще се вдигне и няма да го позволи. Става дума за нашата памет и история. Вече има напрежение, то се усеща сред гражданите, които са много развълнувани след решението на съда.

- Какво ще предприемете?

- Внесли сме възражение, ще обжалваме. Тук вече не става дума за политика, а за запазване интересите на града. В подписката в подкрепа Куршум джамия да остане на общината са се подписали и мюсюлмани, защото никой в Карлово няма интерес да се създава етническо напрежение.

- Сградата е в лошо състояние, имате ли намерение да я ремонтирате?

- Тъкмо подготвяме проект за кандидатстване за ремонт с европейски средства. Тук ясно трябва да се разбере, че никой не иска да махне Куршум джамия, а напротив, искаме да я ремонтираме и да я приведем в автентичния й вид, но не и да бъде действащ храм, защото тя от 100 години не функционира като такъв и няма как това отново да се случи. В общината има достатъчно молитвени храмове и никой не се е оплакал, че няма къде да се моли.

Ще се съобразим с настроенията

Ахмед Ахмедов,
Главен секретар на Главно мюфтийство

Главно мюфтийство ще изчака окончателното решение на съда относно Куршум джамия в Карлово, за която имаме нотариален акт от 1923 г. Затова сега е рано да кажем какво ще правим с нея. Но ако съдът уважи нашия иск, ще анализираме много внимателно дали има необходимост от втора джамия в Карлово. И едва тогава ще вземем решение дали да бъде действаща или да бъде реставрирана и включена в културно-историческото наследство на града и на България. Ще се съобразим с обществените настроения, защото в никакъв случай не искаме да създаваме напрежение в града. Храмът в момента е в окаяно състояние и ще трябват не само много средства, но и специалисти за неговия ремонт. Мога да дам уверение, че Главно мюфтийство ще направи необходимото, за да бъде Куршум джамия възстановена в оригиналния си вид и съгласно изискванията на Закона за паметниците на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай