Инфлацията удари и този бранш. Нови такси за търговците на мартеници

Търговците със закана

Инфлацията удари и този бранш. Нови такси за търговците на мартеници | StandartNews.com

Тази година Баба Марта идва с напрежение в Бургас, тъй като търговците на мартеници недоволстват срещу нови финансови условия, поставени от местната власт. Инфлацията удари и този бранш, като в случая Общинският съвет поиска 200 лева допълнителна такса от търговците.

Те са малко над 700 души, повечето от които сами изработват традиционните български украшения. Сред тях е и 33-годишната Петя, която е биотехнолог по образование, но е превърнала своето хоби в професия. Повече от 8 години създава мартеници и различни декорации целогодишно, предават от Nova.

"За мен това е удоволствие, но и работа - храни семейството ми", казва Петя Димитрова.

След няколко седмици тя ще бъде позиционирана на сергия на тротоара до останалите си колеги в града, които обичайно предлагат на хората мартеничка за подарък. Петя обаче остава изненадана от нова такса на стойност 200 лв., когато отива да плати нужните суми за подаване на документи, тротоарно право, такса битови отпадъци. Подкрепя колегите си, които се събраха на своеобразен протест. 

"Няма нито тоалетна, нито се позволяват шатри, а тук по него време винаги вали", каза един от търговците - Желяз Трифонов.

Търговците се заканиха да подарят мартеница с неприлична форма на общинарите, да нарежат демонстративно мартеница на 1 март пред вратите на общината или да се откажат от бизнеса си. Поискаха обяснение от местната власт и подготвиха жалба до Общинския съвет за намаляване на таксата, която според тях ще убие търговията на най-българския символ.

"Това решение е взето от предишния Общински съвет. Въпросната такса спада към местните. Възможно е да бъде намалена, но това трябва да бъде разгледано от новия Общински съвет", заяви Тодор Колев, директор на Център административни услуги „Освобождение“.

Общинарите вече са запознати с жалбата на търговците и ще сформират комисия, която да разгледа възможните промени в наредбата за такси за временни преместваеми обекти.

"Цената е възмутително висока. Предприехме действия за намаляване, но чисто административно нямаме време, за да можем да го прокараме сега през общинския съвет", обясни общинският съветник Георги Манев.

По-ниската цена обаче ще влезе в сила от следващата година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай