И Благоевград с подземни контейнери

В централната градска част към момента са монтирани общо осем подобни съда

И Благоевград с подземни контейнери | StandartNews.com

Първите подземни контейнери за битов отпадък в Благоевград вече са въведени в експлоатация. В централна градска част към момента са поставени монтирани общо осем подобни съда. Три от тях се намират в пространството между сградата на Камерна опера и Минералната баня, два - при паркинга под пл. „Македония“ и още три на ул. „Гьорче Петров“, под НАП. Съдовете са предназначени за битов отпадък, като в тях не трябва да бъдат изхвърляни изделия от стъкло.

Постепенно Община Благоевград ще надгражда проекта, като подобни съоръжения ще бъдат поставени и на други места в централна градска част, както и в кварталите.
Подземните контейнери имат редица предимства пред стандартните такива. Те разполагат с качествени гумени уплътнители, които не позволяват разнасянето на неприятна миризма във въздуха. Температурата под земята е по-ниска от тази на повърхността през лятото и е постоянна, което гарантира по-бавното загниване на отпадъците. Освен това досегът на неоторизирани лица до контейнерите е ограничен. Друго предимство е по-голямата вместимост на съдовете, както и лесно и бързо обслужване, и поддържане.

Поставянето на подземни контейнери е поредната стъпка за по-чиста околна среда, направена от кмета д-р Атанас Камбитов. Община Благоевград апелира за опазване на общинското имущество. При забелязване на нередности може да бъде сигнализирано на тел. 112, в делнични дни на 073/88 44 34, както и на дежурният телефон 073/88 44 06.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай