300 подкрепиха кмета на Петрич с контрапротест

300 подкрепиха кмета на Петрич с контрапротест | StandartNews.com

Нов протест се проведе в сряда сутринта пред сградата на община Петрич. Този път той бе в подкрепа на кмета Вельо Илиев и в него се включиха близо 300 чиновници, селски кметове, симпатизанти на градоначалника, граждани. Те излязоха на контрапротест след протестите на противниците на общинското ръководство, който в понеделник скандираха срещу управника пред кметството, а във вторник го направиха с митинг край зеленчуковата борса в с. Кърналово и с блокада на пътя за Гърция. Опонентите на сегашното общинско ръководство са категорични, че то работи на принципа „мой човек" и разпределя общинските поръчки само на приближени фирми.

Поддръжниците на кмета още в 08,00 часа разпънаха плакати с надписи: „Искаме си Вельо", „Вельо Илиев е най-добрият кмет в България", „Бойко Борисов да си вразуми депутата /б.а.-Димитър Танев/".

„Преди 2 дни министър Томислав Дончев, който е от ГЕРБ, ми връчи престижната награда Европейски етикет за иновации и добро управление. А какво прави нашият депутат от ГЕРБ? Работи срещу община Петрич. Виждам встрани хора, които съсипаха заводи, а сега обвиняват мен за унищожаването на икономиката. Владимир Заечки изпълни най-големия проект в общината за изграждане на депо за битови отпадъци за 7 милиона лева, а сега атакува мен и екипа ми", заяви пред стотиците си симпатизанти градоначалникът. Множеството започва да освирква и да ругае застаналите на няколко метра от тях представители на опозицията, които напуснаха мястото на протеста след виковете срещу тях. Кметът се похвали, че градът и селищата стават все по-добри места за живеене, строят се детски и спортни площадки, ремонтират се улици, благоустрояват се населените места.

„Но има хора, които тровят въздуха в града, манипулират обществеността, че сме най-лошите. Не бива да имате съмнения, че тези хора започнаха предизборната си кампания. Но не са ме питали дали смятам да участвам. Те обаче правят така, че ще ме накарат отново да се включа в изборите. Демократична страна сме, след 4 месеца са изборите за кмет и общински съветници. Нека партиите определят своите кандидати, а хората ще изберат най-достойните", каза още Вельо Илиев.
„Не мога да мълча повече, тъй като визират мен и кметът, и хората му. Протестите срещу Вельо Илиев са граждански, не съм участвал в тяхната подготовка. Присъствал съм на някои като депутат и гражданин. Помогнах общината да получи 55 декара от бившата казарма, в които ще строи парк, както и за още два важни проекта. Работя за Петрич. Но щом кметът ме намесва, значи се притеснява от мен и има за какво", сподели депутатът от ГЕРБ Димитър Танев. Той призова да се изчакат резултатите от проверката на прокуратурата, която нищи дейността на общината и на общинското ръководство. Вярва, че скоро ще стане ясно какво се е случвало в кметството. „Ако прокуратурата и съдът излязат с решение, че кметът е честен и почтен човек, аз ще гласувам за него на изборите и ще му се извиня", увери депутатът от Петрич.

В понеделник прокуратурата разпореди проверка в общината, която ще нищи как са се възлагали обществените поръчки. Ще се разпитат ръководители и служители на общината. 9 политически партии пък се очаква на спешна сбирка в 11,00 часа днес да излязат с решение, че снемат политическото доверие от кмета Вельо Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай