Цонев: Операционната система на държавността бе бъгната

За някои от нашите опоненти корупцията е "това, в което не участвам", каза зам.-председателят на ДПС

Цонев: Операционната система на държавността бе бъгната | StandartNews.com

През последните 10 г. операционната система на България и държавността беше тежко бъгната. Това заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев в студиото на „Лице в лице“ по бТВ. И уточни, че използва компютърен език, защото дигитализацията е основен приоритет в програмата на Движението.

Операционната система да държавата е конституцията, рамката, законите, но основно институциите - Народно събрание, президентство, съдебна власт, изпълнителна власт. Взаимодействието и взаимният контрол между тях бяха нарушени, парламентът беше превърнат в „гумен печат“ на премиера – сутрин едно решение, вечер друго, каза Цонев и припомни, как Борисов не се явяваше на парламентарен контрол с месеци, а законите се променяха преди още да бъдат приети.

Това е обезличаване на държавността, категоричен бе Цонев. Помним войната между президента и изпълнителната власт и тук няма невинни - нека го кажа в прав текст. Защото България е парламентарна република и аз помня първата реч на нашия президент в НС - не беше много уважителна към институцията. За Румен Радев говоря - аз и моето семейство сме негови избиратели, затова имам право да го кажа, заяви още Йордан Цонев.

ДПС предупреди, че тази война между институциите ще доведе до криза на държавността. Не обвинявам Румен Радев, но казвам, че в тази война няма невинни, подчерта зам.-председателят на ДПС. Той бе категоричен, че без диалог между институциите те не могат да бъдат коректив една на друга, както е заложено в конституцията.

Без диалог между политическите партии не може да се роди нито един консенсус по отношение приоритетите на държавата, каза още Цонев. В рестарт на държавността ние влагаме това - да се възобнови диалогът между политическите субекти, да се върне мястото на институциите, диалогът между тях и взаимния контрол и да започне да се прави програма за ускорено икономическо развитие, която почива на определени приоритети, около които почти всички да се обединят. А в изпълнението на тези приоритети да бъде разликата между политическите субекти, обясни Цонев.

Тази промяна, от която има нужда България, може да се превърне в подмяна, изтъкна обаче Йордан Цонев. И даде пример: „Моите уважения към Христо Иванов и „Да, България!“ обаче да говориш, че в България през последните 10 г. има ендемична корупция, когато два пъти си бил коалиционен партньор на ГЕРБ, вицепремиер и министър – какво гледал си корупцията отблизо? Или важи старата приказка - има такъв виц: „Корупция е това, в което не участвам“".

Корупция в България има. Но това е проблем на всички партии и деленето на партии на промяната и партии на статуквото е абсолютно невярно, отсече Йордан Цонев.

Има принцип в правото - с административен акт присъди не могат да се издават, коментира Йордан Цонев санкциите по закона "Магнитски" спрямо Делян Пеевски. Второ, без доказателства и съдебен процес виновни няма, независимо коя държава го казва, допълни той. Всеки е невинен до доказване на противното. "Твърди се, че..." за нас нищо не означава, категоричен бе той.

Еврозоната носи позитиви - от гледна точка на финансова стабилност, на кредитиране, стабилност на банките, заяви още Йордан Цонев и обясни, че дълги години ДПС се е борила България да влезе в Еврозоната. Политиците трябва да обяснят на хората, че Еврозоната носи тези позитиви, обобщи Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай