Лечева: Държавата трябва да е гарант за спокоен живот

Кандидатът за депутат от „БСП за България“ откри кампанията на социалистите в Горна Оряховица

Лечева: Държавата трябва да е гарант за спокоен живот | StandartNews.com

„Държавата може и трябва да е гарант за достъпно здравеопазване, за качествено образование и за нормалния стандарт на живот на всеки българин“. Това заяви кандидатът за депутат от „БСП за България“ Весела Лечева по време на откриването на кампанията на социалистите в Горна Оряховица.

По думите й най-тежката щета, която управляващите са нанесли, е страхът у хората – за живота им, за работата им и за свободното изразяване на мнение.

„Лесно е да видим къде беше България преди 12 години, в сравнение с Румъния. Тогава тя ни дърпаше назад за влизането в ЕС и бяхме с почти изравнени икономически и социални показатели. Днес в съседката ни минималната заплата е 900 лева, а в България 650 лв. Това е показателят какво ни донесе управлението на ГЕРБ“, каза Лечева.

Тя добави, че за тези години са се задълбочили и неравенствата, в това число и регионалните. “Заплатите в област Велико Търново са средно с по 350 лева по-ниски от тези в Южна България. При целия потенциал, който имаме тук, това е абсолютно необосновано”, подчерта Лечева.

По думите й десетки хиляди напускат страната ни всяка година, за да търсят по-добър живот в чужбина, оставащите тук млади пък трябва да избират между това дали да учат, дали да работят или да създадат семейство. „Точно заради това предлагаме пакет от решения, които да не ги поставят пред този труден избор. Направихме изчисления, според които държавата може да си позволи да стимулира младите семейства с данъчни облекчения, с еднократна помощ от 6500 лева при раждане на второ и трето дете, при условие, че родителите са се осигурявали последните 24 месеца, увеличаване на размера на майчинството през втората година от 380 на 650 лева“, обясни Лечева.

Тя допълни, че най-тежката цена на пандемията я плащат възрастните хора, които са и огорчени, че дългогодишният им труд не е възнаграден справедливо. Според кандидата за депутат единственото решение е реално преизчисление на всички пенсии.

„Искаме вашата подкрепа, за да може на 4 април да бъдем първа политическа сила, за да изпълним на практика нашата програма“, каза в заключение Весела Лечева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай