Кючюк: Предлагаме 6 стъпки за чист въздух в София

Няма неизпълнено обещание, което да сме дали. Хората виждат това и доверието в нас расте, казва Илхан Кючюк

Кючюк: Предлагаме 6 стъпки за чист въздух в София | StandartNews.com
  • Имаме нужда от алтернативност и нова компетентност. И ДПС предлага точно това
  • Няма неизпълнено обещание, което да сме дали. Хората виждат това и доверието в нас расте, казва Илхан Кючюк в специално интервю за СТАНДАРТ

Илхан Кючюк е втори мандат член на Европейския парламент от групата на Обнови Европа (Renew Europe). Член е на Комисията по външни работи (AFET), заместващ член в Комисията по транспорт и туризъм (TRAN) и Комисия по правни въпроси (JURI). Кючюк е първи заместник-председател в Делегацията на съвместния парламентарен комитет ЕС – Турция и заместващ член в Делегацията за връзки с Арабския полуостров.През ноември 2015 г. е избран за заместник-председател на партия АЛДЕ, а през декември 2017 г. и октомври 2019 г. е преизбиран с най-висок резултат сред всички кандидати.В периода 2012 г. - 2020 г. Илхан Кючюк е председател на Младежко ДПС.

  • ДПС винаги е била партия на младите
  • Доган е пример за отдаденост към идеите - за една нова България и Европа
  • Борисов приписва на себе си проекти, реализирани от местните власти

- Г-н Кючюк, в 25 МИР в София, където се кандидатират партийните лидери Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Христо Иванов, ДПС изненада всички, издигайки най-младата листа. Тя се води от 31-годишната възпитаничка на Сорбоната Райна Иванова и от Вас. Какви са основните послания на Движението в столицата и какви цели си поставяте?

- ДПС винаги е била партия на младите. Вие просто сте забравили, че нашият лидер и създателите на движението са едни от най-младите политици веднага след падането на комунизма. Така че това е традиция, която ние спазваме на всеки избор. И какви други политици освен млади и знаещи да се изправят срещу уморените представители на основните политически играчи. И когато казвам играчи, разбирайте хора готови на всичко само и само да останат в управлението. Как за един възпитаник на Сорбоната, например, политическата етика да започва и свършва с търговията на влияние.

- Кампанията на ДПС в София и в страната е различна. В страната обикаля Централният предизборен лъч на Движението. Каква ще е кампанията на ДПС в столицата?

- Младите хора в София, а и столичаните като цяло ще видят една различна кампания. Тези срещи с хората са предимство, но и недостатък, ако един политик няма какво ново да предложи. Ето защо ние обръщаме внимание на социалното неравенство, образоваността и пътя на младите. Ние искаме да създаваме възможности. Срещите по време на кампания обикновено преминават вяло, но това не е така при нас. Ние винаги сме участвали в активна среда и сме излъчвали единствено позитивизъм. Но още по-важно е да се знае, че няма неизпълнено обещание, което да сме дали. Хората виждат това и доверието в нас расте с всеки избор.

- Основен приоритет на ДПС в програмата за ускорено икономическо развитие са чистият въздух, чистата вода, чистите храни и чистата енергия. Чистият въздух е огромен проблем за София. Каква е формулата за решаването му?

- Формулата не е с еднократни, епизодични действия, както работи столична община. Нужни са постоянни и комплексни действия, които трябва да включват няколко елемента. Първият елемент е почистването на столицата. Ако от време на време, като историческо събитие, се случва да се почистят централни улици, то кварталните улици в София, които са преобладаващата част, въобще не са виждали такова нещо от десетилетие. Този прах се диша от софиянци, той е част от целия прахов фон и това е задълбочаващ се проблем, т.е. почистването на София, колкото и това да се струва на общината, трудоемко и скъпо, е изключително важен елемент. Второ, това е агресивна кампания за подмяна на горивните отоплителни инсталации, защото можем да кажем, че софийска община само на хартия се справя с това, тъй като очаква тази есен да се сменят печки, което означава забавяне на един проект, който трябва да има бърз ефект и бързо действие за две години. Третото е, че трябва да се вземе решение за транспорта, колкото и то да е болезнено. Ще има категории по закон, но как ще ги използва столична община за софийските граждани е тайна. Гражданите научават само тогава, когато трябва да плащат такси или зелена зона, но тя не е зелена, защото там отиват всякакви автомобили, които замърсяват. Четвърти елемент е градският транспорт, необходими са агресивни инвестиции в градския транспорт. Пето, това е реална информация за състоянието на въздуха, а не обобщено съобщаване за замърсяване и мъгла, но никой не знае от какво е замърсяването. Непрекъсната и постоянна информация и контрол по райони.И последно по ред, но не и по важност е изграждане на зарядни станции за електроавтомобили, защото към момента те са много малко. Сега, когато много млади хора държат на екологичната среда, трябва да си правят сметка къде ще си зареждат електроавтомобила, ако си купят такъв.

- Съответстват ли огромните инвестиции, направени в София с пари от националния бюджет и европейските програми, на развитието на града?

- Не бихме казали, че има толкова видима промяна. Въпреки огромните бюджети. Да не говорим за това, че някои от доста бюджетните проекти, които би трябвало да доведат до подобрение в средата на живот бяха пълен провал, като ремонта на Граф Игнатиев. Има други примери за ниско качество на изпълнението, което означава слаб контрол.

- Как според програмата на ДПС за ускорено икономическо развитие София може да се превърне европейски космополитен център и привлекателно място за живот и работа на младите хора?

- Ние оценяваме досега представения план за възстановяване и устойчивост, като първи вариант. Той е съобразен с изискванията на ЕС за такива проекти, но в него безспорно съществува елементът „да се угоди на всеки”. Явно правителството е в ситуация, в която се опитва да угоди на всеки. Затова му е трудно да изведе ясни приоритети върху, които ще се фокусира и това за нас са зелените приоритети. Това е зелената енергетика, зелените проекти, чистият въздух в София и т.н., които в плана са маркирани, но са само означени, защото в действителност се търси начин как никой да не е засегнат. Ние нееднократно сме казвали, че има смисъл да се направи максимално усилие и този план, като вариант за преговори да бъде готов колкото се може по-рано. Очевидно правителството няма самочувствие, не се чувства достатъчно силно или просто не може да договаря, защото никога досега не е договаряло с Европейската комисия. Те никога не са договаряли, винаги ГЕРБ са стигали до това да режат лентички, но когато трябва да планират и да си подредят приоритетите, там не могат. Джипката е доказателство за същото. В момента Борисов ходи и си приписва проекти, които са били подготвени и извоювани въпреки неговото желание. Те са реализирани от отделни общини с подкрепата на местните власти, а той ги приписва на себе си. Това е абсолютно същият синдром. Той не е в състояние да прецени какво да финансира, но той може да реже лентички, включително по няколко пъти.

- Какви шансове и възможности за развитие дава Зеленият пакт на България?

- Огромни възможности да модернизираме икономиката си спрямо очакванията на 21 век. И двата прехода - този свързан със зелената икономика и този с дигитализацията са възможност да променим обществената среда за следващите десетилетия. И това не са някакви секторни политики, а коренна трансформация на обществата, в които живеем. За това е толкова важен разговорът и той не може да се води само от настоящото правителство.

- Кой сектор у нас е най-подготвен за голямата трансформация, която ни предстои – към зелена, кръгова и цифрова икономика?

- Ние ще имаме пълна картина за подготвеността тогава, когато сме изградили здрави връзки с бизнес организациите, с научните среди и видим тяхната готовност, защото планове за възстановяване и проекти за възстановяване не могат да се правят само от администрацията. Това е другият недостатък на този план за възстановяване и устойчивост, че той разчита основно на готовността на администрацията и неглижира готовността на тези които трябва да бъдат основните двигатели на възстановяването.

- Натрупахте огромен опит в Европарламента. С какво той ще ви е полезен в кампанията за парламентарните избори?

- Опитът от ЕП е полезен преди всичко с подготвеността по теми, свързани с желанието на хората да живеят по европейски, ако позволите този израз. Гражданинът на България вече вижда света с различни очи и точно затова очаквам на тези избори голяма част от хората, които искат различен резултат да го покажат. Имаме нужда от алтернативност и нова компетентност. И ДПС предлага точно това.

- Младежката организация на ДПС е най-голямата и най-бързо развиващата се в Европа. Какво младите от ДПС научиха от почетния председател на Движението д-р Ахмед Доган?

- Самият той е непресъхващ извор на мъдрост. Когато общувате с него виждате освен богатия му политически опит, но и чисто човешката му симпатия към нас, младите политици от ДПС. Г-н Доган е преди всичко пример за отдаденост към идеите - за една нова България и Европа, където интелектът и развитието ще бъдат водещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай