Сряда,

Анна Славова:Геройство е да отглеждаш дете с увреждане

От: СТАНДАРТ -
281
Анна Славова:Геройство е да отглеждаш дете с увреждане
A
A
A

На Международния ден на хората със Синдром на Даун, политиците можем единствено да се обърнем към техните близки и да кажем: „Извинявайте!“. Това каза кандидатът за народен представител от “БСП за България“ в 25 МИР Анна Славова.

Тя и семейство й се включиха за поредна година в предизвикателството, с което се казва: „Аз приемам хората със Синдром на Даун“ и обуха шарени чорапи на 21 март, като по този начин заявиха подкрепата си, както се случва по цял свят на тази дата.

„Извинявайте, че ежедневно Ви се налага да се борите със системата, да се борите за нормални условия за отглеждане на децата си. Да се борите за качествените медицински, рехабилитационни, психологически и всякакви други необходими грижи. Да чакате с часове по опашките на медицинските комисии през няколко години, за да преиздавате ТЕЛК-овете и да се чудите какво ще сътвори „административната мисъл“, за да Ви затрудни за пореден път“, обърна се Славова към хората със Синдром на Даун и техните семейства.

По думите й проблемите са толкова много и разностранни, че е истинско геройство да отглеждаш дете с увреждане в България. „Длъжници сме на тези семейства“, категорична е социалистката.

„В опитите си да предизвикаме някакво действие на управляващите, от които зависи промяната на нормативната база, за да бъде тя пригодена към нуждите на страдащите, се сблъскахме с поредното административно и сухо отношение, цитиране на срокове, нормативи и т.н. от страна на Министерство на здравеопазването“, обясни Славова и припомни, че заедно с колегата си Евдокия Асенова, в началото на февруари, са поставили въпрос на министъра на здравеопазването подготвя ли Министерството промени в Наредбата за медицинската експертиза. Ако да – кога ще бъдат реализирани и в какво се изразяват. Ако не – как смятат да бъдат решени проблемите на страдащите от Синдром на Даун.

„Бяхме предизвикани от редица оповестени случаи на решения на ТЕЛК, отнемащи проценти на деца, които са с влошено състояние в сравнение с предишната експертиза, отнема им се правото на чужда помощ“, каза народният представител.

Тя обясни, че е фрапантно и законодателството в тази сфера - навършилите 3 години излиза, че вече оздравяват и процентът инвалидност им се намалява на 30. По този начин губят помощта на държавата по отношение на рехабилитация, терапии при логопед, психолог, рехабилитатор и редица други необходими дейности за развитието им.

„Не мога да се примиря с начина на работа на това правителство – всичко се прави на парче, без мисъл за проблемите на хората. Харчат се много пари без анализ как и какво да се направи по най-целесъобразния начин. Така, че хората да го усетят“, счита Славова. 

„Пари в държавата има – мисъл в управлението няма. Ние, от „БСП за България“ искаме да променим това и в основата на управлението на страната, да стои грижата за хората“, категорична е Анна Славова.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com