Златовезани одежди откриха Нощта на музеите в Кърджали

Златовезани одежди откриха Нощта на музеите в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Нощта на музеите в Кърджали започна с представяне на книгата на д-р Иван Чокоев „Архиерейски литургични одежди от средновизантийския период". Присъстваха както авторът на изследването, така и проф. Николай Овчаров, ръководител на екипа, който през 1998 г. при разкопаване на гроб в средновековната църква на манастирски комплекс „Св.Йоан Предтеча" в кърджалийския кв.Веселчане попада на златовезани одежди.

„Още при проучването на комплекса изказах предположението, че може би става въпрос за център на епископията на Ахридос.По –късно при разкопки на Перперикон попаднахме и на печати на четирима епископи, което потвърди хипотезата ми", коментира проф. Овчаров. „При реставрацията на одеждите, продължила пет години, бяха възстановени част от епатрахила с изображение на Божията майка и младенеца и голям кръст от омофора, показващ високия сан на религиозното лице.

Находката вече е датирана с голяма точност към края на 11 и началото на 12 в.", обясни д-р Чокоев от Лабораторията за консервация и реставрация на РИМ – Велико Търново и автор на великолепното научно изследване. Важността на направеното откритие още повече се засилва след отнасянето на одеждите към средновизантийския период. Най-старите съхранени православни богослужебни одежди на Балканите, при това отделни части от облеклото, са от втората половина на 14-15 в. Везбата върху новооткритите литургични одежди в Кърджали е с изключителна изработка, а значимостта й нараства и поради голямата рядкост на бродериите от средновизантийския период.

"Този великолепен текстил и златната везба върху коприна са били една от големите тайни на Византия.Ако някой дръзнел да ги изнесе и разкрие, падали глави", каза проф. Овчаров. „Интересът към книгата на д-р Иван Чокоев е голам, предстои да бъде преведена и на английски език", обясни на срещата директорът на Издателство „Фабер" Нейко Генчев.
В Нощта на музеите всички зали на музея в Кърджали бяха отворени до полунощ. Бяха дошли цели семейства, сред участниците имаше студенти от София и Пловдив, туристи от Холандия. Вниманието на гостите бе привлечено от експонираната в двора на музея изложба „Дивият свят на Източните Родопи". Приятната атмосфера на вечерта се допълваше с изпълненията на дуо Съншай Мемори и Емил Димов с акустична китара.

„РИМ Кърджали се присъединява за поредна година към европейската инициатива Нощ на музеите", сподели директорът Павел Петков. Той уточни, че над 52 хиляди гости са посетили музея през 2012 г. или с десет хиляди повече от предходната година. Фондовете са се увеличи с над 400 единици. Специално за Деня на Кърджали е представено за първи път и златното монетно съкровище, открито на Древния град на траките

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай