Жени от Добрич и Брашов искат повече права в политиката

Жени от Добрич и Брашов искат повече права в политиката | StandartNews.com

Добрич. Организацията на жените социалдемократи от окръг Брашов в Румъния гостуваха в Добрич по покана на Организацията на жените в БСП - Добрич. Дамите от двете партийни структури в рамките на семинар дискутираха темата за повишаване ролята и правата за жените в политиката. Това е втора работна среща, като представителките на нежния пол на двете организации се обединиха общо около тезата, че за предстоящите избори за Европейски парламент трябва да се увеличи броя на жените - кандидати и респективно впоследствие повече жени да са част от Европейския парламент и Европейската комисия.

Домакините от Организацията на жените в БСП - Добрич, представиха едно проучване, според което в момента над половината от населението във всички страни-членки в ЕС са жени, а по-малко от 24 на сто от дамите са членове на правителства в страните си и също толкова - по-малко от 24 на сто са дамите в националните парламенти. Справката показа още, че по-малко от 35 на сто са жените в Европейския парламент и заявиха, че за предстоящите евроизбори догодина те ще работят за равнопоставеност на половете и пропорционално участие на жените във формирането на политики и взимането на решения.

С кратка презентация домакините представиха характеристиките и забележителностите на област Добрич. Гостенките от румънската област Брашов също презентираха накратко своята организация и дейност, като заявиха, че девизът им е "Ако искаш обещания - обърни се към мъж. Ако искаш работата да бъде свършена - обърни се към жена", като добавиха, че това е фраза, изречена от Маргарет Тачър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай