Загряваме за Коледа с глювайн и вурст

Опашки за щолен по 25 лв., чаша горещо вино с канела е 3,50 лв.

Загряваме за Коледа с глювайн и вурст | StandartNews.com

На какво ухае Коледа? На ванилия, карамел и горчица. И тази година германският празничен дух се всели в София. За трети пореден път в столицата изникна коледно градче по немски модел. Къщичките, в които сервират топъл вурст и ароматно греяно вино, се гушат на пл. "Батенберг" - в Градската градина. Лакомства и сувенири има за всеки вкус и джоб. А коледното градче ще радва столичани до 22 декември.
--------------------------------
Бестселърът на тазгодишния базар е щоленът. Оригиналният постен сладкиш е на "солени" цени - от 14 до 25 лв., според грамажа, но това не отказва феновете му. Търси се и "бюджетният" шоколадов Kalter Hund, който струва 10 лв., както и традиционните маслени бисквити - 4,50 лв. за 150 г. Добре вървят и ябълковите сладки, макар да са по левче бройката. А буквално пред очите ни столичанка си тръгва с последните флорентини - вкуснотии с 3 вида ядки, сушени плодове, масло и карамел.

Сладкишите изкушават, но истинският чар на коледния базар са къщичките, в които пекат немски наденици. Боквурстът (микс от телешко и свинско) и братвурстът (само от свинско) не се вписват в постите, но е трудно да им устоиш. Дават ги по 3,50 лв. с хлебче или за 4,50 лв., ако искаш и картофки. Друг специалитет пък - 3 наденички с немско кисело зеле струва 5 лв. Толкова струват и чесновите колбаси. Малчуганите

обаче се облизват за франкфуртер

за 3,50 лв., който много прилича на нашия хот-дог. Най-диетичен пък е пареният нюрнбергски братвурст, който се предлага по левче за бройка. А флайшкезът пък е печен във форми колбас на цена от 3 лв. за брой. На същата цена можем да опитаме и краковски варено-пушен колбас.

Доброто мезе иска и "компания", а на надениците най-подхожда греяното вино - по 3,50 лв. чашката. Глювайнът е подправен с карамфил, пръчици канела и ванилия или цитруси. Тъмната малка бира е на същите цени, за голяма трябват 5 лв. Плодовата също е по 3,50 лв. Мъниците могат да пийнат безалкохолно вино - 100% гроздов сок за 2,50 лв. А за мама и тати има

горещ шоколад, подправен с ром

за 4 лв. чашката.

Най-хубавото е, че похарчените за хапване и пийване пари отиват и за благотворителност. Тази година каузата е "Дари пламъче живот" - в подкрепа на сдружението "Деца с онкохематологични заболявания". Търговците отделят процент от печалбата си за изграждането на център за болните малчугани. А на всеки щанд има касички, в които се събират пари.

Добрият старец идва всяка вечер

Всяка вечер в коледното градче пристига Дядо Коледа. В 17,00 часа Добрият старец се качва на сцената на базара, за да чуе от малчуганите дали са слушали през годината и какъв подарък искат да получат. Докато го чакат, мъниците гледат куклен театър. Празнична програма на Немския коледен базар включва още концерти на различни училища, детски градини и благотворителни фондации. А най-голямата атракция е Коледната работилница. Срещу вход от 2 лв. всяко хлапе може да украси 2 меденки или ангелче от стиропор и да си ги отнесе у дома. А от щандовете в дървените къщички можем да купим не само играчки и лакомства на хлапето, но и детска книжка.

Играчките от стъкло са хит

Освен с коледно настроение от базара можем да си тръгнем с украса и подаръци за Коледа. Няма как да не си харесаме по нещичко от многообразието от коледни играчки, изящни стъклени украшения за елха, венци и бижута, като всичко това е ръчна изработка. В една от къщичките намираме немски играчки от стъкло. 4 топки струват 15 лв., а 3 птички - 15 лв. Играчка - пиленце с естествени пера, е на цена от 10 лв. Предлагат се и комплекти от дребни стъклени играчки. Комплектът от 24 украшения струва 39 лв. За венец ще се бръкнем с 25-60 лв. За восъчна свещ пък трябват между 1 и 11 лв., според големината. "Немските коледни венци са с по 5 свещи, за да се пали всяка неделя до Коледа по една, а последната - на Бъдни вечер", разказва продавачка. Софиянци се спират и пред къщичката с дървени играчки. Продават се 3 вида - лешникотрошачки, пушещи човечета и пирамиди. Цената им варира според големината - от 38 лв. до над 100 лв. Пушещите човечета са и своеобразен ароматизатор. Вътре се слага пълнител с аромат на бор, портокал, бадем, тамян или канела. На базара можем да открием още оригинални бижута от цветя. Те са с вградени различни цветчета и дори четирилистни детелини, а цената им е между 18 и 35 лв. Предлагат се също изключително красиви трислойни бижута. Буквално са ослепителни, защото за направата им се използва кристал като основа, после се наслагва огледало, а третият слой е от витражно стъкло. С такъв пръстен можем да се сдобием срещу 10 лв., обеците са по 6 лв., колиетата са между 10 лв. и 45 лв., като има и комплекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай