За 6 г. рудник „Ораново“ е ударен със 17 акта за 33 000 лева

Прокурор и минни специалисти влязоха на поредна проверка в мината

За 6 г. рудник „Ораново“ е ударен със 17 акта за 33 000 лева | StandartNews.com

Симитли. От 2007 г. досега на рудник „Ораново" са съставени 17 акта, издадени са 17 наказателни постановления на обща стойност 33 000 лева. Всичките са потвърдени от съда, защото са обжалвани, като на два от тях съдът е намалил сумите.

„Всички наши протоколи от проверките от периодичен и извънреден контрол, които са извършвани в рудник „Ораново", се намират в прокуратурата. Там са описани всички нарушения, които са установени, прокурорите ще вземат решение", заяви в сряда шефът на Областната инспекция по труда в Благоевград Петър Попадиин.

Той посочи още, че откакто е на този пост - от 2010 г., няма акт за неизпълнено предписание в рудник „Ораново".

При последната направена проверка на мината на 24 юни е констатирано, че въпросната галерия, в която стана инцидентът, е била с дължина 23-24 метра и се е прокарвала, всичко е било нормално, крепежът е бил спазен. Сега, месец след това, тя се прокарва до 60-ия метър, две ленти са пуснати от нея. Причините за инцидента ще се изясняват и от следователи, и от инспектори от Инспекцията по труда, и от минни специалисти, и от учени в областта на минното дело. Всички те са назначени със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. След като станат ясни резултатите, те ще бъдат публично обявени, увери Попадиин.

Вчера в рудника влязоха отново прокурор и двама минни инженери. Те ще проверят за пореден път има ли нарушение в крепежите в подземните галерии. След пробиването от обходната галерия към 64-та е установено, че не се налага да се прави дегазация, защото не е установено наличието на метан.

„Ако при пробива на галерията крепежът бе смачкан и имаше наличието на резервоар с метан вътре, щеше да се наложат нови крепителни дейности и дегазация вътре, което щеше да отнеме още време на спасителите", уточни Попадиин.

Инспекцията по труда има правомощия да затваря отделни обекти, да спира машини и съоръжения, които представляват опасност за здравето и живота на хората. Това нещо в рудник „Ораново" е правено. Всички протоколи от проверките са в прокуратурата.

Според експерти по минно дело избраната система за добив на въглища в „Ораново" е съобразена с природните условия, с наличието и разположението на въглищните пластове под земята. Има и друг начин за добиване, но за него са необходими милиони левове инвестиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай