Влак удари кола на жп прелез край Кресна

5 души са загинали при 10 такива инцидента от началото на годината

Влак удари кола на жп прелез край Кресна | StandartNews.com

Шофьорът е ранен, пътниците във влака са невредими

Благоевград. Забранено преминаване на лек автомобил през неохраняем жп прелез предизвика тежка катастрофа. Пътническият влак от Петрич за Дупница блъсна кола „Шкода" в района между жп гарите Пейо Яворов и Черниче. Инцидентът е станал около 08,20 часа в петък сутринта. Прелезът е на шосето, което свързва селата Ощава и Стара Кресна с главен път Е-79. В лекия автомобил е бил само 30-годишният шофьор Андон Д. от Разлог. Той е ранен и е закаран с линейка в МБАЛ – Благоевград. Има травми и открити рани по главата и лицето, със счупени нос и долна челюст е. "Ще му се направят още изследвания, засега няма опасност за живота му, остава за лечение тук, няма да се транспортира в столично здравно заведение", съобщиха от пресцентъра на болницата.

От НКЖИ уточниха, че жп прелезът е съоръжен с автоматична сигнализация, която е била редовно задействана. Въпреки това водачът на шкодата е предприел преминаване. При сблъсъка за щастие влакът не е дерайлирал, няма ранени пътници в него. Машинистът не е имал видимост повече от 30 метра, тъй като преди прелеза има завой. Той все пак натиснал спирачки, но не успял да спре композицията и ударът бил неизбежен. Леката кола е изхвърлена на ската, след което паднала на релсите и ударила последния вагон, който е повреден. Пътниците са свалени на главен път Е-79 и превозени с автобуси до крайната точка на пътуването им.

„Според мен този прелез трябва да е с бариера, да е охраняем. Няма видимост, особено за движещите се отгоре надолу коли. Някои се спускат по инерция и въобще не спират, независимо дали свети червено", каза кметският наместник на Ощава Кирил Лазаров.

Само от началото на тази година до момента са станали десет произшествия на жп прелези, при които са загинали пет души, а ранените са 10, съобщиха от пресцентъра на НКЖИ. Нееднократно от там призовават водачите на МПС да спазват правилата при пресичане на жп прелез, за да бъдат избегнати инциденти с фатален край. С подобни действия от страна на шофьорите се нарушават сигурността и безопасността на железопътния транспорт и живота на хората, категорични са от НКЖИ.

Поради инцидента движението на влаковете бе временно преустановено до приключване на огледа и разследването. Движението на леки автомобили в района на жп прелеза вече е нормализирано, съобщиха от Областна дирекция на МВР Благоевград. Засилено остава полицейското присъствие в региона. Полицейски служители извършват проверки на леки автомобили по главен път Е-79.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай