Възрожденци оживяха на сцената на школо в Добрич

Възрожденци оживяха на сцената на школо в Добрич | StandartNews.com

Велики възрожденци – жени и мъже, оживяха в навечерието на един от най-българските празници – 1 ноември, Денят на народните будители, на сцената в добричкото СОУ „Петко Рачов Славейков". Учениците от шести „а" клас представиха музикално сценично шоу „Като две капки вода", но образите, в които учениците се превъплатиха бяха на Кирил и Методий, отец Паисий, баба Тонка, Рада Госпожина, Йорданка Филаретова, Петър Берон, дядо Славейков, Иван Вазов и други.

Идеята за забавното шоу хрумнала на Маргарита Христова – родител на едно от момичетата в класа. Двете у дома я обсъдили, а Лидия я споделила с класната Невяна Манова и съучениците си. Дружно класът решил да си направи шоуто и започнала трескава двуседмична подогтовка. В 18 часа в петъчнта вечер залата на училището изпълниха родители, учители от школото, баби и дядовци. Райна Княгиня бе първата възрожденка на сцената, като освен песента за Райна Попгеоргиева, Лидия разказа и за живота на великата българка. Досущ като в шоуто жури в състав Светлана Василева – старши експерт по история в регионалния инспекторат по образование, Силвия Стойчева – преподавател по история в училището и Костадин Костадинов – директор на РИМ – Добрич, даваха становища за изпълненията на участниците. Сред образите на великите възрожденци, оживели на сцената бяха братята просветители Кирил и Методий, отец Паисий от Хилендарския манастир, д-р Петър Берон, написал „Рибен буквар", Анастасия Димитрова – основала първото българско девическо светско училище, баба Неделя, Добрич Чинтулов, Петко Славейков. Публиката бурно аплодира диалога между Гергана и Анка от „Криворазбраната цивилизация" на Добри Войников. Сред любопитните образи за всички бе и този на Царевна Миладинова – дъщеря на Димитър Миладинов, един от двамата братя Миладинови. В коментара си директорът на РИМ Костадин Костадинов разказа, че баща й измислил това име, за да не се казва Султана. Левски очарова всички, както и легендарната баба Тонка, която турците наричали „корназ ханъм". Христо Ботев, Йорданка Филаретова, майките на Ботев, Гоце Делчев и Иван Вазов, както и самият Вазов бяха част от образите на сцената. Бурните аплодисменти на залата предизвика и етюда от „Радини вълнения" на малката Събка и нейната учителка Рада Госпожина. Емоцията, създадена от шестокласниците с невероятно съчетание на биографии, песни, текстове, представящи различните образи, завладя залата и всички станаха на крака при финалното изпълнение на тийнейджърите на песента „Хубава си, моя горо".

Старши експертът Василева ги покани да представят своето шоу догодина в рамките на научна конференция по гражданско образование, която ще се проведе в Добрич, а директорът на РИМ в града Костадин Костадинов покани целия клас да посетят и разгледат музея безплатно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай