Ванга: Златото е под храма

Според намерен ръкопис имането ще види бял свят до края на месеца

Ванга: Златото е под храма | StandartNews.com

Петрич. Слух за златото на Ванга разтърси Петрич. Ръкопис, писан под диктовката на пророчицата, разкрил, че скъпоценностите са заровени близо до основите на храма й. Той съдържал и карта за намирането им, шушукат местните. Най-шокиращото в ръкописа е, че имането ще бъде извадено до края на октомври 2013 година.

Всъщност тайнственият ръкопис бил открит още при ремонта на малката къщурка, станала музей през 2010 г. Местните власти обаче го конфискували и не го направили обществено достояние. От години иманярски банди ровят в околността, примамени от легендата за съкровище на Ванга. Досега не сме чували някой да е открил нещо. Предсказанието от ръкописа обаче е факт. Има вероятност текстът да е фалшифициран и изобщо да не е писан под диктовката на Ванга, застраховат се пред агенция ПИК запознати с мистерията.

Близки на Ванга веднага реагираха на "сензацията", като апелираха да спре гаврата с паметта на пророчицата."Умът ми не побира как може да се публикуват подобни измислици. Трупат имидж за сметка на леля Ванга. Това е грях, нямат ли страх от бога тези хора", заяви управителят на комплекса в Рупите Серафим Иванов. Той не отрече, че недалеч от църквата, в планината Кожух, често ходят иманяри, но те не търсят неща, свързани с легендата за Ванга, а ровят древния град Хераклея Синтика за антики.

Селището е основано около 300 г. преди Христа от древномакедонския владетел Касандър. "Как не ги е срам? При строежа на църквата и манастирския комплекс всичко се разкопа, това стана пред очите на десетки работници. Няма никакво съкровище. Най-много да ни се наложи да увеличим охраната, че да не тръгнат иманяри да съсипват вече построеното, подмамени от подобни измишльотини", твърди председателят на фондация "Ванга" Иван Драмов. Той от малък е бил покрай пророчицата. Тя все повтаряла, че намерени злато или пари от иманяри не е на добро. "Това се връща като бумеранг към този, който е взел чуждо имане. Най-често се разболява от тежка болест и умира. Има много такива случаи в нашия край. Ванга беше над тези материални неща. Как може да се допусне, че ще накара някой да закопае злато в земята?! Това е абсурд", категоричен е Драмов. Кметът на община Петрич Вельо Илиев също отхвърли предположението, че "местната власт конфискувала ръкописа". "Едва тази година влязоха наши представители в къщата на баба Ванга. Става въпрос за комисия от няколко души. Преди ключ за сградата имаше само във финансовото министерство. Възмутен съм от поредното използване името на пророчицата", сподели градоначалникът на южния град.

Един от най-приближените на пророчицата - 73-годишният Петър Баков, е бесен на новата "сензация": Да се обесят сами. Това е кощунство. Кера (б.а.- леля) Ванга си отиде от този свят в пълна сиромашия".

Срамота е в навечерието на храмовия празник на църквата на Ванга - "Света Петка", да се пускат такива лъжи, допълни Серафим Иванов. Той и служителите се стягат за 14 октомври. Тогава в Рупите ще дойдат хиляди миряни от страната и чужбина. В понеделник празникът ще започне с тържествена литургия от 11,00 часа. Час по-късно ще е представянето на книгата "Ванга - земна и неземна", в която са събрани автентичните разкази на над 50 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай