В столицата се провежда седмият "София Прайд"

В столицата се провежда седмият "София Прайд" | StandartNews.com

София. В София ще се проведе седмото поредно издание на шествието "София Прайд", след като то бе отложено от 21 юни заради наводненията в Североизточна България.

Парадът започва в 17.00 часа пред Паметника на съветската армия, като е планирано шествието да тръгне в 18.00 часа по централните столични булеварди.

"София Прайд" ще завърши с концерт на началната му точка. Сред изпълнителите на сцената ще са Рут Колева и Александра Александрова от реалитито "България търси талант", съобщават организаторите.

Целта на събитието е да повиши видимостта на хората с различна сексуална ориентация, да поддържа обществения дебат за приемането им и да покаже на хилядите нехетеросексуални българи, че не са сами.

През седмицата 11 посланици в София направиха официално изявление в подкрепа на "София Прайд", насърчавайки хората и институциите в България да застанат зад непредубедеността и толерантността към тази общност.

Междувременно АФП предаде че гей парад, предвиден за днес в украинската столица Киев, няма да се състои, тъй като полицията е отказала да го охранява.

Ръководителката на организацията "Инсайт" Елена Шевченко подчерта, че проваленият "поход на равенството" е нямало да прилича на типичен западен "Гей прайд", нито на карнавал.

"Това е поход на равенството. Ние се борим срещу всички дискриминации, включително срещу (лесбийските, гей, би- и транссексуалните) общности", обясни Шевченко.

Първият "Гей прайд" в историята на независима Украйна се проведе миналата година, като събра близо сто души в Киев. Каузата за правата на хомосексуалистите не е популярна в страната, отбелязва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай