Увеличават се киберпрестъпленията

Увеличават се киберпрестъпленията | StandartNews.com

Добрич. Обемът на пари в киберпрестъпленията два - пъти по-голям от този, които се върти в наркотиците. Това заяви в Добрич преди публичната си лекция Веселин Заимов, ръководител екип в ACI Worldwide (Атланта, САЩ), световен лидер в производството на софтуер за електронни плащания. Заимов представи пред студенти от Висше училище Международен колеж информация за това какво ни грози в глобалното пространство и как да се предпазим от електронни измамници. Темата на лекцията му бе "Къде са парите ми".

Преди това пред журналисти Заимов заяви, че според официални статистики на проучване, правено от компанията за която работи и в което са участвали над 5 200 души, една четвърт от тях са казали, че са били жертва на някакъв вид електронна измама през последните пет години.В САЩ този процент е 42, в Мексико - 44 на сто. По думите на специалисти една от причините за този проблем е, че банките правят всичко възможно този проблем да бъде скрит, ако се отнася до тях.

"Другата причина е, че законодателно нещата не са достатъчно добре уредени. Ако аз отида, например, и инсталирам някакво скиминг устройство на един банкомат, никой не може да ме накаже. Ако открадна пари - да. За инсталиране на скиминг устройство ще бъда в затвора минимално време - дни или седмици, или месеци, не повече. Така че този проблем не бива да се пренебрегва" - заяви специалистът.

Заимов каза още, че сред мерките за сигурност на първо място е да не казваме на никого ПИН-кодът си, като препоръчва той да се сменя на 3- 4 месеца. "При работа с банкомат е хубаво да се погледне да няма по него някакви неща, които да са с различен цвят или нещо, което да изглежда странно. Ако видите нещо необичайно на този банкомат, просто го зарежете и отидете на друг. Другото - добре е при всяко въвеждане на ПИН-а, където и да сте, клавиатурата да се закрива с ръка. Не е ясно при сегашните устройства какви камери и откъде ви гледат" - съветва експертът.

Според Заимов все повече се увеличава делът на измамите по интернет затова човек трябва да е много внимателен при пазаруване он-лайн, като посочи, че основното правило е да не се дава повече информация, отколкото е нужно. На въпрос дали българите са сред специалистите по отношение на киберпрестъпленията Заимов бе категоричен, че не сме от най-талантливите. "По отношение на киберпрестъпленията става дума за огромни престъпни организации.

Според някои данни обемът на парите, които се въртят в киберплестъпленията, е два пъти по-голям от обема на парите, които се въртят в наркотиците" - заяви Заимов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай