Уникална изложба от холограми показват в Добрич

Уникална изложба от холограми показват в Добрич | StandartNews.com

Уникална изложба от холограми на предмети от българските тракийски съкровища, както и други исторически и културни артефакти могат да видят в Нощта на музеите. Изложбата под наслов "Ефектът на оригинала" е от 27 холограми, дело на Института по оптически материали и технологии при БАН и това е нейното второ излизане от столицата, благодарение на помощта на община град Добрич, обяви пред медиите директорът на РИМ Добрич Костадин Костадинов.

Сред триизмерните изображения, записвани с лазер са както предмети от Рогозенското и Панагюрско съкровища, така и предмети от Требенишкото съкровище в Македония, реликви на Васил Левски, археологически находки от Самуиловата крепост и Перпериков, както и холограми на антични пластики, културни артефакти. Доц. Димана Назърова от Института сподели, че образите се записват върху свръхдребнозърнеста сребърнохалогенидна емулсия с лазери в червен и зелен цвят. Като спечифичен момент тя отбеляза, че холограмите се възстановят от бяла светлина, която трябва да е под ъгъл еднакъв с ъгъла на записа им. Изработката на една холограма отнема средно около 2-3 месеца от изготвянето на материала за запис до направата му, каза още доц. Назърова.

Оказва се, че холограмни изображения са правени и преди у нас и има копия на реликви и музейни експонати от преди 40-50 години. Самата емулсия, върху която се прави записа, се произвежда в България, като страната ни се нарежда заедно с Канада и Русия като един от най-добрите производители в света на такъв материал, каза още доц. Назърова. Цената на една холограма пък зависи от нейната големина. Уникалната по рода си изложба засега не е ходила зад граница. Специалистите обаче се надяват, че ще могат да покажат по един уникален начин културното богатство на страната ни, като доц. Назърова сподели, че уменията и опитът на хората от Института по оптически материали и технологии при БАН е познат сред научните среди.

"Наскоро имахме поръчка, която предстои да довършим от Финландия. Правим 4 холограми за там". Над 50 са холограмните експонати, които са създадени в годините, като оказва се, че още по времето на Тодор Живков са били правени такива изображения. Историци споделиха, че преди 25 и повече години са виждали холограмно изображение на пистолета на някогашния Първи - Тодор Живков, в Правец. Уникалната по своята същност изложба ще гостува в музея в Добрич до края на август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай