Учителка от Смолян с приз "Даскал Ботьо Петков"

Учителка от  Смолян с приз "Даскал Ботьо Петков" | StandartNews.com

Преподавателката по български език и литература Емилия Узунова от Смолян е тазгодишният носител на национална награда "Даскал Ботьо Петков". Родена на 1 ноември в Деня на Будителите, Узунова е с 38-годишна преподавателска кариера и към днешна дата работи в ПМГ "Васил Левски" в родопския град.

Бронзов плакет с образа на даскал Ботьо Петков и почетна грамота й бяха връчени от Боян Ботйов - председател на Общонародната фондация "Христо Ботйов" - учредител на наградата и пряк потомък на поет на поета.

Отличието е учредено преди 16 години от Общонародната фондация "Христо Ботйов" и по традиция се присъжда на заслужен просветен деец в навечерието на Деня на будителите 1 ноември. Учредителят на наградата Боян Ботйов обяви, че сред носителите й преобладават дамите, само 4-ма са мъжете, а най-много са преподавателите по български език и литература, след това историците, един географ и една философка. Като послание към всички българи наградената учителка Емилия Узунова призова всеки да носи отговорност да я има България на географската карта на света, да звучи българската реч, а българският език да се изписва на кирилица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай