Тутракан стана столица на кайсията

Тутракан стана столица на кайсията | StandartNews.com

Кен Хенсли замези със сладко и опита местната кайсиева ракия на празника на ароматния плод

„До сега мислех, че на Земята вирее един сорт кайсия, каквато аз отглеждам в моята хасиенда в Испания. Сега видях, че този чуден плод има десетки разновидности, кой от кой по –ароматни." Това призна фронтменът на групата „Юрая Хийп Кен Хенсли, който дойде да пее на Джулая в Тутракан и остана в града за Празника на кайсията, който се организира за дванадесети път тук.

Десетки производители на кайсии участваха в панаира с продукти от личното си стопанство. По щандовете бяха подредени кайсии, сладка, мармалади, компоти, тестени изделия, гарнирани с вкусните плодове. Специален щанд бе отделен за прочутата кайсиева ракия. Там в шишета, дамаджанки и колби искреше ароматен елексир, пред който рокзвездата Кенсли не устоя и след 20 години пълно въздържание потопи устни в божественото питие.

Стотици жители на Тутракан дойдоха в Дунавския парк за да присъстват на феста. Докато възрастните опитваха кулинарните чудеса, отбор аниматори организираше за децата всевъзможни състезания, в които кайсиите заместваха топките и играчките.

Тутракан се счита за столицата на кайсията у нас. В града има регистрирани 117 производители овощари. В цялата крайдунавска Добруджа се отглеждат 20 700 хил дка кайсиеви градини, а в Опитната станция по кайсията в областния град се грижат за 500 селектирани сортове от ароматния плод.

Кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов поздрави участниците във феста и обяви, че амбицията на местната управа е да развие и утвърди празника на кайсията, като го превърне в част от туристическия продукт, с който общината ще привлича нови и нови посетители от страната и чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай