Три общини развиват туризма с европроект

Три общини развиват туризма с европроект | StandartNews.com

Благоевград. Проект за развитие на устойчив туризъм бе представен в четвъртък в курорта Сандански. Той касае не само тази община, но и съседните Петрич и Струмяни.

Изключително важен е за подобряване на туристическия продукт и за създаване на регионален бранд, заяви зам.-кметът на града Младен Тимчев. Проектът "Подкрепа за развитие на регионалния турситически продукт и маркетинг на дестинациите" се финансира по ОП „Регионално развитие" 2007-2013г. Общата му стойност е 473 787.60 лв. Националното съфинансиране е на стойност: 43 888.76 лв. Финансовият принос на бенефициента е 21 944.38 лв. Община Сандански е водещ партньор в проект за насърчаване инициативите и ефективността в областта на регионалния маркетинг и представяне на план за създаване и постигане на устойчиво развитие на регионален туристически продукт „Сандански, Петрич, Струмяни".

Целта е да се повиши икономическото разнообразяване на трите общини, както и осигуряване на възможности за устойчив растеж на регионално и национално ниво. Това ще стане с развитие на туристическия потенциал с устойчиви и разнообразни, специфични за региона туристически продукти по екологично и икономически устойчив начин.

В туристическия регион съществуват условия за развитие на различни видове алтернативен туризъм, което се обуславя от редица благоприятни предпоставки. Водещите сред тях са свързани с богатото природно и културно-историческо наследство. Най-интересните туристически обекти са: Национален парк „Пирин", Защитена местност „Мелнишки скални пирамиди", Архитектурен резерват Мелник, Археологически музей – Сандански, Исторически музей – Мелник, Роженски манастир, национален парк-музей Самуилова крепост – паметник на културата с национално значение и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай