Традиционен събор привлече жители и потомци от с. Черничево

Традиционен събор привлече жители и потомци от с. Черничево | StandartNews.com

С. Черничево. Много жителите на крумовградското село Черничево и техните потомци от страната и чужбина организираха възпоменание на жертвите от 1913 г.

Инициатори на проявата станаха местното читалище „Бяло море 1929", Тракийското дружество, Регионалния съвет на тракийските дружества в Кърджали и кметството, съобщи един от организаторите на проявата Динко Дяков.

Възпоменателна заупокойна молитва за жертвите, които е дало селото през 1913 г., отслужи отец Александър от Крумовград. Гости на тържеството бяха големият историк акад. Георги Марков и доц. Георги Митринов, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, писателят с черничевски корени – Никола Инджов, областният управител на Кърджали Бисер Николов и заместник-кметът на община Крумовград Мария Христозова.

Участниците поднесоха цветя пред паметника и се преклониха пред паметта на загиналите близо 100 души, сред които и деца.

„Черничевци помнят своята история, но гледат напред. След възпоменателната служба на празнична трапеза се събраха цели фамилии. Желанието и на възрастните, и на младите, е да покажат, че коренът им е жив и че с гордост носят имената на своите родове", каза още Динко Дяков, който е председател на читалището.

В празника участваха много фолклорни групи от Крумовград, Кърджали,Хасково и Стара Загора, които се надсвирваха и надпяваха. В момента в Черничево живеят около 300 души. Община Крумовград подкрепи инициативата за възстановяването на читалище „Бяло море", основано през 1929 г. и предостави сградата на бившия младежки дом за безвъзмездно ползване. Днес в граничното село няма училище, а първото школо "Марин Дринов", е основано през 1881г.

Църквата „Свети Атанасий" има 166-годишна история. След опожаряването й през 1913 г. отново е възстановена от черничевци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай