Тетевенската саламура изпотява след 3 лъжици

Млади фермери възраждат българското село

Тетевенската саламура изпотява след 3 лъжици | StandartNews.com
  • Млади фермери възраждат българското село
  • Манастирът "Свети Пророк Илия" пази града

Ако след третата лъжица по челото ти няма пот, значи не ядеш истинска Тетевенска саламура.  
Тя отговаря на три качества – много солена, много кисела и много люта. Не се ли сърба звучно, значи нещо й липсва. Тази особена рибена чорба, характерна за региона, е една от емблемите на Тетевен.

Местните казват, че е подходяща както за предястие, така и за ракиено мезе. Нещо повече - лекува махмурлук. Затова и Тетевен й е посветил специален ден. Тази година традиционния празник на Тетевенската саламура ще се проведе 22 юни. Екип от утвърдени местни готвачи ще демонстрира през публика магията при създаването на саламурата. Със свои автентични рецепти за приготвяне на традиционни рибни ястия ще се включат представители от околните села, ученици от градските училища, хотелиери и ресторантьори, дори Районната пожарна служба. По време на празника, както винаги, ще има дарителска кампания, ще се демонстрират стари начини за улов на риба и зарибяване на р. Бели Вит. Всичко това, разбира се, ще бъде съпроводено с кръшни хора, хубава музика, прекрасно настроение и незабравими емоции.
Празникът на Тетевенската саламура е една от големите гордости на града. Той ще бъде специален акцент в изложбата "10 причини да остана в моя Тетевен", която "Стандарт" в партньорство с общината прави във вторник, 23 април. Инициативата е поредната стъпка от кампанията "Моят град" на "Стандарт". Ден рано сме в Угърчин, след това пък отиваме в Ловеч. Инициативата тръгна през септември 2018 г. от Благоевградска област, продължи през октомври в Бургас, през ноември - в Харманли и Свиленград. След това бяхме в Крумовград, Ардино, Ружинци, Видин и Сливен. През май сме в Стара Загора.
Целта на обиколките ни в страната е да даваме на хората поне по 10 причини да останат в родния си град. Домакин на събитието в Тетевен ще бъде кметът д-р Мадлена Бояджиева.
10 огромни фотопана ще покажат преобразяването на града през последните години. Едно от тях е специално посветено на пазителя на Тетевен - манастира "Свети Пророк Илия". Той датира от ХІІ - ХІІІ век и е символ на християнството и вярата. Има значение като исторически паметник и е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.
През 2017 и 2018 г. светата обител бе изцяло обновена по проект на обща стойност 643 974,33 лв. Реставрирана бе сградата на църквата, монашеското крило с магерницата. Улицата, водеща към манастира пък бе основно ремонтирана.
Важен акцент в изложбата е грижата на общината за младите хора. За тях Тетевен има общинска програма до 2020 г. Създаден е консултативен съвет по въпросите за младежта. Кметът д-р Мадлена Бояджиева организира две трудови младежки борси: за завършващите средните училища в Тетевен и за завършващите ВУЗ млади хора. Един от проектите, с който общината се гордее е „Младите фермери - възродители на българското село“, финансиран по грантова схема, свързана с Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. По него бе създаден и филм с местни млади фермери от общината.  
Както във всеки друг град от кампанията и в Тетевен ще отличим хората, които с таланта и своята всеотдайност за пример за съгражданите си и повод за гордост на цяла България.

С подкрепата на:

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай