Театър за цирка

Театър за цирка | StandartNews.com

„Але, хоп – по високо опъната тел" е драматичен разказ за хората на манежа и извън него

„Але, хоп" е първата фраза в цирковия речник и тя означава момента на върховно съсредоточаване , готовност, а след следва полетът, скокът и вълшебството. Това заглавие е дала на своя спектакъл младата режисьорка Неда Соколовска, който беше показан в МТФ „Варненско лято". Той е продукция на студио за документални филми „Vox populi" и показва живота на цирковите артисти на манежа и извън него.

Уникалната идея за него се заражда преди две години, когато Неда Соколовска става зрител на представление на цирк "Ориент". Това, което я впечатлява, е средната възраст на артистите - около 50 години. Тогава тя си задава въпроса защо няма млади хора на цирковата арена . Особено впечатлена режисьорката остава от изпълнението на 60-годишната Стела Кондова, която успява да премине няколко метра по опъната тел, с вързани очи и човек на раменете. Именно тогава се ражда идеята за „Але, хоп – по високо опъната тел".

Неда Соколовска получава съгласието на директора на цирка да направи документален театър и точно преди година проектът е одобрен и се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Култура" на Столична община.В продължение на няколко дни актьорите живеят в цирка и записват всичко, на което стават свидетели. Натрупаният материал се превръща в драматургия.Така се ражда спектакълът –от срещите и разговорите на актьорите с циркови артисти от трупа"Орион" по време на тяхно турне.

В "Але, хоп" публиката се движи по време на представлението, а сцените са четири.

"Публиката изпуска едно, но вижда друго – така, както е и в живота, човек не може да бъде на много места", коментира режисьорката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай