Село почете 112 г. от въстание

Село почете 112 г. от въстание | StandartNews.com

Благоевград. Село Гореме, което е в Мелешевска планина, отдаде почит на загиналите в Горемското въстание през 1902 година и последвалите го събитие година по-късно.

Преди 112 години селището е един от главните въстанически центрове, където активна дейност развива учителят Стоян Стаменов, войвода на местна чета. Дружината обаче е разбита от турците. Признателните поколения издигнаха паметник и всяка година се събират, за да си припомнят родолюбието и саможертвата на героите. С церемония пред паметния знак започнаха двудневните тържества в Гореме. Празничен благослов и приветствие отправи към стотиците жители и гости на селото Негово Висопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия, под чието духовно водачество се реставрира храмът „Св. Димитър". Той връчи благодарствени грамоти на 35 дарители и съмишленици за изключителен принос за духовно, културно и инфраструктурно обновление на Гореме. Площадът на селото побра над 1000 души в двете празнични вечери, а на сцената, изграден в битов стил, свириха оркестри от Берковица Гоце Делчев.

„Горемското въстание е повод за гордост и добро самочувствие за всеки жител на община Струмяни. Отдаваме почит към паметта на героите, но и отдаваме дължимото на съвременните постижения", сподели кметът на община Струмяни Емил Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай