Съветници на РЗС атакуваха в съда избора на шеф на ОбС – Сандански

Съветници на РЗС атакуваха в съда избора на шеф на ОбС – Сандански  | StandartNews.com

Шестимата общински съветници от ПП „РЗС" в Сандански внесоха в петък жалба в Административен съд – Благоевград. С нея искат да се отмени решението на общинския съвет от сряда за избор на председател на местния парламент. Жалбоподателите сочат, че атакуваното решение е прието на нелегитимно заседание. На практика шестимата общински съветници от РЗС незаконно бяха лишени от конституционното им право да избират и да бъдат избирани, тъй като не са били уведомени писмено и по надлежния ред, твърдят от партията. Затова те бойкотираха провеждането на церемонията по полагането на клетва. Според тях без полагане на клетва от всички общински съветници няма как да се конституира местният парламент и да се вземат легитимни решения.

Задкулисието и „Тотевизмът" /б.а.-визират бившия кмет Андон Тотев/, като стил на управление и политическо поведение продължава да действа, въпреки че гражданите на Сандански се произнесоха с вота си за радикална промяна. Още на първото заседание въведоха стил на управление "ВСЯ ВЛАСТЬ СОВЕТАМ!" и гласуване 100% „За" като по времето на БКП. Така дори и най-неутралните граждани на Сандански се убедиха, че моделът „Тотев" бе вменен на новия кмет Кирил Котев, се казва в позиция на съветниците на РЗС. Те припомнят, че делото за касиране на изборите в Сандански е насрочено за 17 ноември в Административен съд – Благоевград.

Новоизбраният кмет на община Сандански Кирил Котев положи клетва на тържествена церемония, състояла се в сряда, и получи символично ключа на общината. На сесията се заклеха и 23-ма от общо 29 общински съветници, кметовете на кметства в общината. За председател на ОбС - Сандански единодушно избраха д-р Георги Синански, който беше и единственият кандидат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай