Сърби и турци търсят жилища в Банско и Разлог

Сърби и турци търсят жилища в Банско и Разлог | StandartNews.com

Сърби и турци изместиха руснаците и англичаните в търсенето на апартаменти в курортите Банско и Разлог през последните месеци. Активни на пазара на имоти напоследък са и нашенци.

„Сърбите се увеличават непрекъснато. Почти всички са от Белград. Много им харесва тук. В родината им жилищата са много скъпи и затова инвестират в Банско и Разлог. С тях са сключени десетки сделки. Сериозен интерес проявявят и турски граждани, които разполагат със сериозни средства", твърдят брокери в курорта Банско. Апартаментите, които са на пазара, са собственост на англичани и ирландци. Сега те ги се препродават на 2-3 пъти по-ниска цена. По-заможните купувачи броят по 40 000-50 000 евро за апартаменти, които са поне 70 квадратни метра. Други пък дават по 30 000-35 000 евро за жилища от 40-50 квадратни метра. Цената зависи от локацията и от екстрите на сградата. Добрата новина за купувачите е, че собствениците на апартаментни комплекси свалиха значително цените. Квадратният метър в повечето сгради върви по 400-500 евро, а те са и в близост до начална станция на лифта.
Преди 7-8 години тези жилища вървяха между 1000 и 1500 евро за кв. метър. Имоти, които са далече от лифта, се предлагат и за по 300 евро за квадратен метър. Сключват се сделки за 12 000 евро за студиа до 35 квадратни метра.

Българи също стават собственици на евтини жилища в Банско. Предпочитат студиа, които после отдават под наем през целия зимен сезон на чужди туристи. По този начин могат само за един сезон да си върнат почти половината от вложената инвестиция, тъй като вземат между 30 и 50 евро на вечер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай