Русе иска да строи градска железница

Русе иска да строи градска железница | StandartNews.com

Русе. Русе загърбва автобусите. Петият по големина град в България ще стане първият у нас, който ще изгради градска железница. С нея над половината от населението му ще пътуват към и от работа с влакове вместо автобуси и тролеи.

За целта областната управа на Русе обяви процедура за открита обществена поръчка. Нейната цел е изготвяне на прединвестиционно проучване за изграждане на градска железница, която да свързва центъра с Източната и Западната промишлени зони, Безмитната зона, Индустриалния парк, близкия град Мартен и др.
Стойността на поръчката не може да надвишава 33 000 лв. без ДДС. Офертите на кандидатите ще се отварят на 9 септември, а срокът за изпълнение на договора е само 60 дни.

Русе е единственият град у нас, способен да изгради високоефективна градска железница, твърдят жп експерти. Като голям жп възел той разполага с широко разклонена мрежа с много действащи и занемарени жп гари и спирки. Поради това инвестициите ще са насочени главно към закупуване на мотриси и шинобуси. Русе е разположен на голяма площ и пътуването с автобуси и тролеи от центъра и кварталите до индустриалните зони отнема много време, докато придвижването с влак ще трае 10-20 минути, твърдят експерти. Градската железница ще разтовари трафика и ще намали замърсяването на въздуха, надяват се още в областната администрация на Русе.

Сега само ограничен брой пътници ползват влаковете от разписанието на БДЖ за градски транспорт в Русе, София и Пловдив. С продажбата на гара Сердика и демонтажа на линиите до нея обаче столицата унищожи възможността за изграждане на собствена градска железница, категорични са експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай