Румен Стоичков представи „Преди забравата” в Кърджали

Румен Стоичков  представи „Преди забравата” в Кърджали  | StandartNews.com

Кърджали. При изключителен интерес премина в Кърджали представането на книгата „Преди забравата" на Румен Стоичков. Авторът е един от най-известните гласове от ефира на БНР. В сборника съдържа 75 публикации и около 400 цветни фотографии – негово дело, плод на щастливото съчетание на професия и хоби на един журналист, пътешественик, филолог, историк и фотограф. Десетина от репортажите носят очарованието на патриархата, на съхранената българщина, разпиляна из Балканите. Става дума за българите от Бесарабия, за гагаузите, за банатските българи от с. Бело блато, за живеещите в Западните ни покрайнини, за онези от с. Извоареле в Румъния, за почти стопилите се в Северна Гърция, за емигрантската колония в Австрия.

В останалите материали, подредени пак по географски принцип се разказва за условията на живот в малките селища между Дунава и Стара планина, из Балкана и на юг от него, в Родопите и Странджа.

„В очерците се преплитат спомени за наследеното от предците ни, за вградените в битието на хората легенди и обичаи. Опитал съм се покажа и надежди за бъдещето, свързани с възстановяването на един храм, чрез маркиране на туристическа пътека или създаването на къщи за гости и атракции за любителите на селския туризъм", обясни пред дошлите на срещата кърджалийци. В книгата има едно единствено интервю с Петър Увалиев, направено преди 20 години при посещението на големия интелектуалец в България.

Възпитаници на Училището по изкуствата „Владимир Димитров - Майстора" прочетоха откъси от книгата и изпълниха познати мелодии на китара.Литературната среща бе организирана от Военния клуб в Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай