Родопчанин дарил кръв 400 пъти

Можел да влезе в рекордите на Гинес, но отказал

Родопчанин дарил кръв 400 пъти | StandartNews.com

Смолян. Много хора в страната даряват кръв безвъзмездно, има и такива, които никога не са го правили. Един родопчанин обаче прави своеобразен рекорд. Той е кръводарявал цели 400 пъти, с което дал 103 литра кръв.

 

Атанас Френкев от Смолян е на 84 години. Международният комитет на Червения кръст в Швейцария го предложил за книгата на Гинес, но той отказал, защото не искал да става известен, съобщава Нова. "Скромността краси човека", обяснява дядото, който е категоричен, че кръводаряването е безвъзмездно.

 

„Да спасяваш човешки живот – това е дар, не се заплаща”, продължава родопчанинът, за който говорят, че е спасил повече животи от лекар.

 

„Дарих за първи път, когато бях на 18 години. Имам рядката група 0 с отрицателен RH. Преляхме кръв на един много нуждаещ се шофьор. Тогава си казах – оттук нататък, с цената на всичко, винаги ще дарявам, докато съм жив”, обяснява пенсионерът. 

 

Кръводарител номер 1 не пуши и яде много коприва, скрипец, родика и други билки, които са богати на желязо, за да се възстановява след даване на кръв. Жена му ги сушала, за да има през цялата година. Дядо Атанас не употребява и алхокол, споделя, че изпил първата си ракия, когато се пенсионирал на 60 години, за да не обиди гостите на своя празник.

 

Родопчанинът очаква да бъде обявен за почетен гражданин на Смолян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай