Преглеждат безплатно диабетици

Преглеждат безплатно диабетици | StandartNews.com

Стара Загора. С безплатни прегледи и концерт ще отбележат Световния ден на диабетика 14 ноември в областния град. Това съобщиха от местното сдружение „Диабет", в което членуват около 200 мъже и жени между 35 и 80 години. Първата проява – концерт на общински фолклорен ансамбъл „Загоре", е във вторник вечерта в залата на регионалната библиотека „Захарий Княжески".

Безплатните прегледи са в четвъртък, в самия Международен ден на диабета. Те ще се извършват в медицински център „Берое" на ул. „Герасим Папазчев № 1 от 10,00 до 14,00 ч. (западно от ЖП гара). Профилактичните прегледи включват измерване на ръст, тегло, индекс на телесната маса и гликиран хемоглобин с експресен метод, а при необходимост и измерване на кръвна захар и консултация със специалист.

Официалната статистика сочи, че от диабет в световен мащаб са засегнати над 360 милиона души. Годишно се регистрират около 7 милиона нови болни, от тях 70 000 са деца. На всеки 10 секунди двама души се разболяват от опасната болест, а един умира от диабет, сочи още черната статистика.

В България от диабет страдат около 500 000 души, а 40 на сто от хората не знаят, че имат това заболяване. В Старозагорска област болните от захарна болест са 10 000 души, голяма част от тях също не са регистрирани, съобщи Стефка Далакчиева, председател на сдружение "Диабет".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай