Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

РИО забрани събирането на пари от ученици и родители, съобщава от първата си страница днес Вестник «Старозагорски новини». Забраната е в съответствие с изискването на Правилника за прилагане на Закона за народната просвета учениците да се ползват от правото си на безплатно образование, пояснява шефката на регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора Татяна Димитрова. С официално писмо тя е уведомила директорите на общински и държавни училища от областта за забраната. Поводът били многобройните сигнали и жалби от родители и извършените проверки на експертите от инспектората. Те са констатирали, че се събират пари за какво ли не – за поддръжка на материалната база, за охрана, за техническо оборудване, помагала от книжарниците и други.

Вестникът пише и за още една забрана заради нарушаване на еконормите от дървопреработвателното предприятие в казанлъшкото село Горно Сахране. Причина за това била втора извънредна проверка в предприятието от началото на октомври след сигнали на "зеления телефон" на екоинспекцията за замърсяване на въздуха в района на дружеството. Експертите са установили, че двете сушилни инсталации работят на смесено гориво, като използват природен газ и дървесен отпадъчен прах от производствения процес. На дружеството било наредено да преустанови изгарянето на дървесен прах в двете сушилни до изграждане на пречиствателно съоръжение, което да улавя праха в отпадъчните газове. При неизпълнение на предписанието щели да бъдат приложени принудителни административни мерки за спиране на производството в дървообработващата фирма.

Изданието информира и за продължаващото напрежение в районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора, по-популярен като кръвен център. Персоналът, половината от който подаде предизвестия за напускане, настоявал за среща със здравния министър Десислава Атанасова и писмено заявена официална позиция на ведомството.  "Нашите искания остават. Всеки сам ще решава дали до изтичане на крайния едномесечен срок от подаването на предизвестието ще напусне, или ще изтегли заявлението си. На този етап ние имаме подкрепата на директорката на центъра, а и д-р Щилянова може да разчита на нашата подкрепа", заявила вчера една от протестиращите д-р Милка Найденова.

ВИДИН

Броят на “Видин” е посветен на празника на града – Димитровден. В началото с благослова на митрополит Дометиан се припомня историята на празника. Видинчани са избрали светеца за свой покровител преди повече от век, когато нарекли дървена църква на негово име. По повод празника е представена и историята на сегашния катедрален храм “Свети Димитър”, в който първата литургия е отслужена на 26 октомври 1900 година. Решението за построяването й обаче е взето през 1884 година с участието на екзарх Антим Първи, тогава видински митрополит. Материали за храма били доставяни от района и от Румъния, а за майстори били викани чужденци. За камъните бил ангажиран италианец- каменоделец. Главен архитект на храма е Адолф Бахман, тогавашен главен инженер на град Турну Северин. В основите на храма били вградени 4000 надгробни кръста, взети от 2 стари видински гробища.

По повод празника във Видин е организирана дискусия за бъдещето на града през следващия програмен период на ЕС, съобщава още “Видин”. За заглавие на репортажа за събитието е взето мнението на повечето от присъстващите хора, което гласи: „Не ни пренебрегвайте”.

По повод празника поздравления към видинчани от страниците на вестника отправят кметът Герго Гергов, областният управител Цветан Асенов, общинари и депутати.

В обновената сграда на художествената галерия е открита първата изложба на художници, работили през 50-те години от съществуването й в нея, научаваме още от вестника. Видинската общинска театрална трупа е изнесла представление в Гюргево. На румънска сцена е показана пиесата “Не умират чайките, когато искат свинете-глигани” от Мирча Йонеску, който е директор на театъра в Гюргево, пише още вестникът.

Мостът е свързан, положен е и последният сегмент от пътната плоча, хирургът д-р Петър Ружев е удостоен с приза лекар на годината във Видин, Видинската митрополия организира курс по цигулка, приемат се деца над 6-годишна възраст, съобщава още вестник “Видин”.

ДОБРИЧ

Есенен празник на плодовете и зеленчуците, проведен в детска градина вчера, е водещата тема днес на "Нова добруджанска трибуна". Ежедневникът публикува и голяма снимка на малчуганите, участвали в спектакъла. Празникът на децата е отразен на първата страница и на другия всекидневник - "Добруджанска трибуна". Той избира днес за водеща тема новината от вчера, че е по-добре да се построят повече детски градини, отколкото да се увеличават детските надбавки, защото родителите ги изпивали. От челно място вестник "Нова добруджанска трибуна" информира още, че от 1 ноември от Добрич до Балчик ще се пътува с билет, който ще е с 50 стотинки по-скъп. Място на първата страница на ежедневника намира и новината, че каварненското село Българево е в топ 10 на евроселата у нас.

"Добруджанска трибуна" от първата си страниза отразява откриването на реновираната Млечна кухня в града. Място на първата страница на медията намира и решението за референдума, като ежедневникът съобщава, че във въпроса няма да присъства АЕЦ "Белене".

ВАРНА

Мълчание потвърди провала на проект, пише "Народно дело". Проектът за ремонт на СУПЦ “Анастасия д-р Железкова”, по който община Варна трябваше да получи 4 млн. лв. от оперативна програма “Регионално развитие”, тихо и неусетно се очертава като един от най-големите провали  на кмета Кирил Йорданов и администрацията му. Този извод се налага от продължаващото мълчание по въпроса какво от планираното в социалното заведение е изпълнено, какво е платено и изобщо преведени ли са някакви пари от очакваните европейски средства.

С такса “Куче” ще облагат и котките, четем в "Черно море". Годишната такса за притежаване на куче ще важи и за котки, реши общинският съвет. Всяка година стопаните на домашни любимци ще внасят в хазната по 24 лева. Някои от местните депутати изразиха съмнение, че таксата ще стимулира стопаните да регистрират своите любимци и настояха за котките тя да бъде намалена наполовина. Предложението не се прие. В регистъра до момента са вписани едва 20 котки.

Регионалното издание „Твоят ден” съобщава, че столът на варненското училище “ Найден Геров” е затворен, след като инспектори от Агенцията по храните откриха в него свинско месо и кренвирши с изтекъл срок на годност. Проверката е установила, че хладилниците са в окаяно състояние, както и стените и таваните на кухнята и трапезарията. Училището е от I до XII клас, но в стола се хранят предимно по-малките ученици.

БЛАГОЕВГРАД

С изследване, което се прави за първи път от ученици в Благоевградска област, дванайсетокласнички от Езиковата гимназия определиха, че преобладаващата раса в региона е фино-нордическа. Това е водеща тема на вестник ”Струма”. С проекта си „Еднаквост в различията“ Мариела Найденова и Даниела Зашева от XII „б“ клас спечелиха I място на XI национално състезание по природни науки и екология във Варна с правото да продължат образованието сив същата научна област във висши училища в София, Благоевград, Пловдив и др. по техен избор.

55-годишният инженер Николай Каляшев, живеещ на улица „Саморанско шосе“ 26 А в Дупница, е бил нападнат вчера около 5:30 часа сутринта от съсед. Призори Каляшев се приготвял за работа в село Крайници, но изведнъж съседът му, 30-годишният Светослав Шаварски, с приятел изкъртили входната врата на двора, след това на къщата, влезли и го пребили.

Областният управител на Пиринско Костадин Хаджигаев почерпи служителите си за 55-ия си рожден ден. Домашната баница и питка се усладиха на всички, а за бялото вино домакинът се бе доверил на личната селекция на областния земеделски шеф Кирил Укев.

Китайски учени идват да се учат на тънкостите на овощарството в Кюстендил. Интересът на научните работници от земеделски институт в провинция Фуджиан е предизвикан от новите сортове череши и ябълки, разработени в Института по земеделие в Кюстендил, които вече се отглеждат в страната ни.  

37-годишен митнически служител на ГКПП – Гюешево - на българо-македонската граница, не призна вината си, че е поискал подкуп от 300 евро от косовския гражданин Семир Янова, съобщава вестник „Вяра”. Кюстендилският окръжен съд под председателството на съдия Дияна Данаилова даде ход на първото заседание по делото. Срещу Янаки Ефтимов е повдигнато обвинение по член 301 от Наказателния кодекс, което предвижда от 3 месеца до 6 г. лишаване от свобода или пробация, както и парична глоба до 5000 лева.

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов не е превишил власт с цел да набави на друг облаги и не е изразходвал неправомерно бюджетни средства. Това е заключението на Окръжна прокуратура - Кюстендил, откъдето направиха отказ от образуване на досъдебно производство. Наблюдаващият прокурор Костадин Босачки е категоричен, че няма данни за престъпление от общ характер по сигналите, подадени от ГЕРБ и съветници, във връзка и с изразходването на средствата от облигационния заем.

Съветниците от групата на ЕКИП са против разширяването на синята зона в Благоевград, разкрива ежедневникът. Такова предложение е направено от кмета Атанас Камбитов и ще бъде гласувано на заседание на Общинския съвет в петък. Градоначалникът предлага да бъде увеличен обхватът на синята зона във връзка с голямото увеличение на МПС на територията на общината и трафика в централна градска част и подобряване организацията на движение и реда на паркиране.

Председателят на Общинския съвет в Сапарева баня Петър Чучуганов си издейства нова по-висока заплата от 400 лв. на 1500 лв. скочи тя в апогея на кризата в България. Съветниците решиха още председателят на Общински съвет - Сапарева баня да е с ново работно време и по-висока заплата по предложение на общинската съветничка Елка Георгиева. Новата заплата на Петър Чучуганов ще бъде 85% от заплатата на градоначалника, което е максимално допустимият по закон процент. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай