Посрещнаха царската двойка Сакскобурготски в Перперикон

Посрещнаха царската двойка Сакскобурготски в Перперикон | StandartNews.com

Кърджали. Много впечатляващо! Нямам думи, това, което виждам е нещо уникално, може да се сравни с Мачу Пикчу по ръст и по мащаб, това сподели Симеон Сакскобургготски след обиколката на Скалния град на траките- Перперикон. Бившият премиер подчерта, че с години е искал да се качи на Двореца светилище, но заради прекалена заетост едва сега осъществява мечтата си.

В разгара на археологическото Царя и съпругата му Маргарита бяха посрещнати в Тронната зала на Двореца- светилище. Важните гости бяха придружавани от двама известни гръцки археолози- проф. Николаос Стамболидис - директор на Музея на цикладското изкуство в Атина и ръководител на проучванията на о. Крит и проф. Янос Курагис.

В ролята на гид бе проф. Николай Овчаров, ръководител на проучванията на древния паметник в Източните Родопи.
Царската двойка пристигна с час закъснение и изкатери върха спокойно под палещото юлско слънце. „Явно двамата имат тренинг и не се налага специално „подкрепление", коментираха посетители. А те не липсваха. Освен две семейства от Асеновград, се чуваше френска и английска реч. Туристи от Холандия и Германия запечатваха прецизно всичко с фотоапаратите.

Петдневното пътешествие на Симеон и Маргарита включва най – големите обекти по българските земи, свързани с тракийската култура и изкуство. След София и Пловдив семейство Сакскобургготски пристигна в Източните Родопи.

Повече от два часа продължи обиколката на Перперикон, в края групата наблюдава и работата на терен, а местните жители изненадаха гостите с къпана баница.

„Тук на Перперикон видях нещо изключително- цялата стратиграфия, започвайки от неолита, халколита, желязната и бронзовата епоха, от християнизацията до Средните векове, и всичко на едно място", коментира проф. Николаос Стамболидис, който повече от 30 години ръководи проучвания на о. Крит. Той не скри възхищението си от мащабната работа на екипа на проф. Николай Овчаров и сподели, че археолозите от България и от Гърция могат успешно да си сътрудничат. По думите му Перперикон е интересно място, защото освен следи от живота на местното население, има следи и от народи от Мала Азия и от Егейско море.

От Кърджали групата се насочи към Златоград, оттам ще премине в южната ни съседка, където само на 6 км. при село Термес се намира единственото светилище на персийския бог Митра в Родопите. В Гърция са предвидени 2 спирки – музеят в гръцкото с. Авдира и град Димотика.

„Когато подготвяхме програмата искахме да видим как от двете страни на границата има много общи допирни точки, това е територия, населявана от траки, елини, критяни, всички по някакъв начин свързани с културата на античността", обясни проф. Николай Овчаров.

В следващите дни царската двойка, придружаващите я гръцки археолози и проф. Николай Овчаров ще минат по магистралата „Виа Игнатия", свързваща Истанбул с Адриатика, и ще се насочат към Свиленград, където ги очакват крепостта Мезек и намиращата се в района тракийска гробница. Оттам семейство Сакскобургготски ще отпътува и спре в село Александрово, а после ще продължи към Долината на тракийските царе - Старосел, Хисаря и Казанлък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай