Почетни плакети за кмет и шеф на ОбС заради спасен архив

Почетни плакети за кмет и шеф на ОбС заради спасен архив | StandartNews.com

Благоевград. Почетени плакети за опазване на културното наследство на Благоевград бяха връчени в петък на кмета Атанас Камбитов и на председателя на ОбС Радослав Тасков.

Това стана при откриването на изложбата „Историята оживява – материали от Александър Пелтеков". С плакет бе отличен и Пелтеков, който не успя да присъства на събитието поради влошено здравословно състояние. Директорът на Регионален историчски музей- Благоевград Христина Цонева откри експозицията с исторически важния архив, събиран цял живот от родолюбивия българин. Тя сподели, че със закриването на Македонския научен институт след Втората световна война се е отворила огромна празнота в българската история. „Точно тази празнота ние успяваме да запълним, благодарение на дългогодишния труд на Александър Пелтеков", категорична бе Цонева.

„С изключително удоволствие присъствам на откриването на експозицията, защото този архив вече е в Благоевград, където му е мястото. Тези документи касаят нашите предци и ние сме длъжни да ги завещаем на нашите деца, защото те са нашето бъдеще", каза кметът Камбитов. Показахме че сме град с характер, община с характер и сме единствената община, закупила такава безценна реликва, подчерта още той.

Градоначалникът припомни идеята на община Благоевград архивът да стане част от експозицията в музея на Македоно-Одринското опълчение, който ще бъде изграден в района на бившите казарми. „Няма по-добър начин от този - с откриването на изложбата, да отпразнуваме 102 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония", допълни Камбитов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай