Първите белошипи ветрушки се завърнаха у дома

Първите белошипи ветрушки се завърнаха у дома | StandartNews.com

След трепетно очакване белошипите ветрушки се завърнаха от дългото си пътуване в ,,родната" си колония в района на свиленградското село Левка. „Първата птица, кацнала на Модула за освобождаване и адаптация е женската BCC (това е кодът на цветния и пръстен), съобщиха природозащитниците от сдружение „Зелени Балкани".

Подобно на щъркелите и лястовиците, белошипите ветрушки също са типични мигранти и през есента отлитат на юг. Затова и от екипът на Зелени Балкани цяла зима са очаквали с нетърпение завръщането на пътешествениците. Появяването им е съвпаднало с връхлетелия ни зимен ад точно Южна България.

Ветрушките облеч не са се смутили и една по една започнали да са появяват в района. BFZ, BBB и ВСН - това са следващите птици, чиито пръстени са разчели експертите на „Зелени Балкани". Особено радваща е появата на мъжкия ВСН, който се е завърнал с мъничкия радиопредавател. Той е бил поставен на гърба му миналото лято, за да се проследява по-подробно живота на птиците в новосформираната колония в защитена зона „Сакар", част от екологичната мрежа НАТУРА 2000.

Така първите 5 белошипи ветрушки вече са у дома и очакват останалите си събратя да се завърнат. Връщането в българската природа на изчезналите преди време птици е плод на европроекта ,,Възстановяване на белошипата ветрушка", който изпълняваме с подкрепата на програма LIFE на ЕС, припомнят от „Зелени Балкани".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай