Овцевъди казват НЕ на чалгата

Овцевъди казват НЕ на чалгата | StandartNews.com

Велико Търново. Вторият национален събор на овцевъдите край Арбанаси ще се проведе без чалга. По време на изложението от  10 до 12 май на поляните около Петропавловския манастир ще звучи само фолклорна музика и ще има надпяване не само на български участници, но и на състави от Молдова. На поляните край манастира ще има и конкурси за хореография, изложения на породисти животни. Тази година на събора ще бъдат показани не по-малко от 700 овце на 35 овцевъди. 20 коня ще покажа мускули, теглейки 5-тонен трактор, дефиле на различни животни и автентични карети. Квалификационен турнир по прескачане на препятствия на Българската федерация по конен спорт, са другите атракции, планирани за събора тази година. 

Проектобюджетът е към 150 хил. лв., от които Министерството на земеделието и храните осигурява към 50 хил. лв., съобщи Симеон Караколев, председател на националната асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна.

Молдовски овцевъди, румънски производители на хляб и козунаци и занаятчии, както и фолклорни състави на бесарабските българи от Тараклия и Твърдица ще се представят на второто издание на събора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай