Опасност от висока вода в Хасково

Предупреждението е от Центъра за аерокосмическо наблюдение

Опасност от висока вода в Хасково | StandartNews.com

Хасково. Центърът за аерокосмическо наблюдение прогнозира опасни метеорологични явления за Хасковска област заради продължаващите валежи.

Според изпратената прогноза да Областната администрация, на територията на региона се очаква да паднат валежи днес в количества до 40-60л./кв.м. Заради тези прогнозни количества е обявен и код „оранжев". Освен за Хасково, предупредителния сигнален цвят важи и за Кърджали, Смолян и Ямбол.

Заради очакваното количество валежи и резонно големия водосбор се очаква и повишаване нивото както на реките, така и на язовирите в Хасковско.

Най-голяма е вероятността от заливане на големи площи в районите на общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград.

Службите не изключват отново да бъде залят и ГКПП „Капитан Андреево".

Заради очакваната ситуация от Областна администрация Хасково са изпратени указания до общините за повишена готовност за въвеждане на плана за защита при бедствия в частта си „Наводнение".

Указанията са за създаване на организация за наблюдение на водните нива на реките и язовирите на територията на област Хасково и да бъдат приведени в готовност всички структури на Единната спасителна система за своевременно изпълнение на общинските планове за защита на населението при бедствия, включително оповестяване и извършване на евакуация на застрашеното население.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай