"Огненият Дунав" озари Тутракан

"Огненият Дунав" озари Тутракан | StandartNews.com

За пети път тази година брегът на Дунава край Тутракан събра хиляди хора, участници и гости на фестивала "Огненият Дунав". Стана традиция в последните дни на юли в иначе малката дунавска община да се събират световно известни рок музиканти, а улиците и площадите в града да преливат от изкуство, колорит и веселие. "Няма да е нескромно да кажем, че в тези няколко дни Тутракан става културна столица на Долния Дунав", обобщи кметът д-р Димитър Стефанов. Той бил особено щастлив в един от дните на фестивала да приветства с добре дошла в Тутракан вицепрезидента Маргарита Попова. Заедно с многобройната публика тя присъства на концерта на фолклористи от три континента, дошли в града край Дунава за празника.

Четиридневната атракционна програма на феста, която включваше музика за всички възрасти и вкусове, започна със спектакъл "Зорба гъркът", представен от трупата на Националната опера и балет. После дойде ред на фолклорните ритми. Най-много, разбира се, беше рокът. На сцената край кейовата стена излязоха легендарният Кен Хенсли и групата "Deep Violet". Опънатите до скъсване жици накараха въздуха да вибрира, а фойерверките над нощния Дунав запалиха емоциите на всичките участници и гости на фестивала.

Като на всеки фестивал, не липсваха и състезания. Кметът на Тутракан д-р Стефанов лично се включи в конкурса за най-вкусна рибена чорба. Канче с морски дарове свари и кметът на побратименото румънско село Кирноодж. Кметъла Цонко Цонев, който по традиция е участник във всеки рокаджийски купон у нас, майстори специалитети от миди. Плувци и гребци се състезаваха във водите на Дунава. Имаше състезание на греда над водата, воден слалом с кану-каяк, спортен риболов, демонстрации на високоскоростни водни скутери, символично преплуване на реката. Гвоздей на фестивала бе солистът на "Дийп Пърпъл" Джо Лин Търнър, който призна на кмета Стефанов, че от сега нататък всяка година ще идва в Тутракан. Вдъхновен от гостоприемството на местните хора, той сложи край на феста с прочувственото си парче "Catch The Rainbow".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай