Общинари- пеш и на колела в седмицата на мобилността

Общинари- пеш и на колела в седмицата на мобилността | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорският градоначалник Живко Тодоров и общинското ръководство по време Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември няма да използват на личните си автомобили до работата. Някои щели да идват пеша, други пък щели да яхнат велосипеди, поясниха от общинския пресцентър.

Кметът и общинарите призоваваха своите съграждани да се включат в кампанията като използват алтернативни начини за придвижване в градската среда. В последните години Градът на липите все повече разширява своято веломрежа. Той бе един от първите, които обособи велоалея по централния булеврад „Цар Симеон" още преди 10-ина година. Миналата година няколкокилометрова алея за велосипеди пък опаса един от най-големите квартали - „Железник".

В рамките на европроекта за интегриран градски транспорт веломрежата ще бъде разширена съвсем скоро с близо още 8 км.

Нови 14 тролейбуси пък ще заменят амортизираните вече коли. Предвижда се и интелигентна система да управлява автомобилния трафик в града.

Логото на тазгодишната Европейска седмица на мобилността - "Чист Въздух - Ти си на ход!" акцентира върху вредното въздействие на транспорта и нашия всекидневен избор как да се придвижваме в името на нашето здраве.

От въвеждането й през 2002 г., въздействието и постепенно расте, както в България и Европа, така и по целия свят. През 2012 г. 2158 града от 39 страни официално са участвали в кампанията. Въведени са били общо 7717 постоянни мерки, сред които са фокусирани върху инфраструктура за колоездене и пешеходство, намаляване на трафика, подобряване достъпа до транспорт и повишаване осведомеността относно устойчивото поведение за здравословен начин на живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай