Община Габрово финансира 21 двойки с репродуктивни проблеми

Община Габрово финансира 21 двойки с репродуктивни проблеми | StandartNews.com

Габрово. 21 двойки от Габрово с репродуктивни проблеми са получили финансова помощ от бюджета на Община Габрово за изследвания и манипулации, предшестващи ин-витро процедура, съобщи кметът Таня Христова.

От подадените 24 заявения за подпомагане след заседание на експертна комисия не са били одобрени само три молби защото не са кандидатстващите не са успели да предоставят разходооправдателни документи, фактури за извършени изследвания и манипулации.

Средства в размер на 15 хил лв. разпределени между одобрените двойки, вече били налични по банковите сметки. Общият бюджет за финансова помощ на двойките с репродуктивни проблеми, с решение на Общински съвет – Габрово, е 15 000 лв. Средствата за подпомагане на семейство или двойка е в размер до 1000 лв. годишно. От началото на ноември 2013 г. започва набирането на заявления за подпомагане през следващата календарна година.

По предложение на комисията, предстои в местния парламент да бъдат внесени предложения за промени в Правилника за финансово подпомагане, с които се въвежда изискването във фактурите, представяни от двойките да се вписва брой, вид на медикамента и точната манипулация, като изплащането на сумите за подпомагане да се извършва два пъти годишно /през април и октомври/, а заявленията от кандидатите да се подават целогодишно, съобщиха от общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай