Обновяват училища с пари по фонд "Козлодуй"

Обновяват училища с пари по фонд "Козлодуй"  | StandartNews.com

Велико Търново. Детска градини и едно от най-големите училища в Горна Оряховица ще придобият европейски вид след като бъдат обновени с пари по фонд "Козлодуй". От няколко дни в ЦДГ „Ален мак" и СОУ „Вичо Грънчаров" текат ремонтни дейности. Те се финансират от Международен фонд „Козлодуй". През месец март 2012 г. Община Горна Оряховица кандидатства с проектни предложения за прилагане на мерки за енергийна ефективност в ЦДГ "Ален мак" и в СОУ „Вичо Грънчаров" по проект: "Идентификация на проектни линии за финансиране или съфинансиране от Международен фонд Козлодуй (2010-2013)".

Ремонтите на училището и детската градина се извършват от Обединение „ЕНЕРГО-ВОД". Фирмата-изпълнител на двата обекта е избрана от Министерството на икономиката и енергетиката.

Мерките за енергийна ефективност на ЦДГ „Ален мак" обхващат цялостна подмяна на старата дървена дограма с PVC, външна изолация на сградата, подмяна и модернизация на отоплителната система-смяна на котелната инсталация и радиаторите, топлоизолация на покрива. Реализирането им ще намали потреблението на енергия и вредните емисиите на въглероден двуокис и ще подобри образователната и работна среда на деца и персонала от ЦДГ „Ален мак".

Мерките за енергийна ефективност на СОУ „Вичо Грънчаров" обхващат външна изолация на сградата, препокриване на дървената покривна конструкция и направа на топлоизолация на покривната плоча, смяна на дограмата на училищния стол и изолация на плоския покрив, смяна на отоплителната инсталация-смяна на съществуващите котли и радиаторите, подмяна на осветителните тела в училището. Реализирането на тези мерки ще намали потреблението на енергия ще се намалят емисиите на въглероден двуокис и ще се подобри образователната и работна среда на ученици, учители и помощен персонал в СОУ „Вичо Грънчаров".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай