Обновеният Античен форум на Августа Траяна отново оживя

Обновеният Античен форум  на Августа Траяна отново оживя | StandartNews.com

Стара Загора. Обновеният Античен форум на древната Августа Траяна оживя отново след повече от 2 хил. години. С бурни аплодисменти старозагорци приветстваха изпълнителите от концерт-спектакъла „Магия под звездите", който озари нощното небе над античната сцена. На някогашната главна римска улица Decumanus Maximus, където се срещат бъдещето и настоящето на древния град, дойдоха хиляди старозагорци, представители на общинското ръководство, много общественици и културни дейци. В мегаспектакъла на проф. Боньо Лунгов и режисьора Константин Каракостов, бяха ангажирини актьори, певци, музиканти и танцьори от Държавния куклен театър, Старозагорската опера, общинският фолклорен ансамбъл „Загоре", ансамбъл „Нашенци", детски фолклорен състав „Траянци", общинският духов оркестър, както и студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов".

Това е само първата културна проява, с която общината зарадва старозагорци. Античният форум ще бъде наситен с много културни събития още това лято", увери старозагорският градоначалник Живко Тодоров. Едно от намеренията на общинарите е на античната сцена да се прожектира безплатно кино на открито. Незабравимата вечер под звездите край амфитеатралния аудиториум с колонадата и арките завърши с празнични илюминации и фойерверки.

Античният форум бе реставриран и се превърна в туристическа атракция с реализацията на европроект за над 4, 3 млн. лв., финансиран от оперативна програма „Регионално развитие". Част от проекта бе и създадената интерактивна туристическа информационна система за туристите и гражданите. Във вечерните часове античният комплекс се озарява от ефектно декоративно осветление и се превръща в истинска цветна феерия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай