Нов ГКПП със Сърбия обсъждат във Видин

Нов ГКПП със Сърбия обсъждат във Видин | StandartNews.com

Видин. В понеделник във Видин се срещат представители на властите от България и Сърбия, за да договорят откриването на нов граничен пропусквателен пункт, съобщиха от областната управа, която е домакин на срещата. За нея премиерът на Сърбия Ивица Дачич праща специалния си съветник по национална сигурност Ивица Тончев. България ще бъде представена от Пламен Ангелов, заместник-министър на вътрешните работи.

Откриването на граничен пункт при селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито, община Княжевац, бе договорено през 2006 година, но изпълнението на споразумението се забавя. През 2008 година в бюджета на България са били предвидени 4 млн. лв., но работата отново не започва. Последната среща между двете страни за пункта се е състояла през май 2009 година в Белоградчик.

България е поела ангажимент да изгради път с дължина 5 км от село Салаш до прохода „Кадъ боаз", където ще бъде пунктът. Сърбия е обявила изграждане на 1 км път от село Ново корито до прохода. Административните сгради за нуждите на граничния контрол и митниците, са щели да бъдат от фургонен тип.

Граничнен пункт на това място е съществувал до преди 65 години. Бил е закрит заради влошаване на отношенията между България и тогавашна Югославия. Той съкращава с около 100 – 120 км пътя от Дунав до Ниш и Белград.

Съществувал е през средните векове. „Кадъ боаз" е удобен за пресичане на Стара планина, защото има само 550 м надморска височина. На граничното място в прохода всяка година се събират българи и сърби на събор на добросъседството.

Очаква се пунктът да улесни малкия и средния бизнес и търговските връзки между районите на Белоградчик и Княжевац. Според споразумението, през него ще преминават само леки коли, лекотоварни автомобили и бусове. Тежки камиони няма да се движат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай