Нощувка в мелнишки храм гони бесовете

Нощувка в мелнишки храм гони бесовете | StandartNews.com

Навремето там оковавали миряни, за да ги спасят от демоните им

Хиляди с тричасова молитва към свети Антоний в Мелник въпреки студа

Нищо не може да спре и победи вярата. Времето също. Снежните преспи и сложната пътна обстановка не попречиха на стотици миряни от цялата страна да атакуват църквата "Свети Антоний" в Мелник навръх храмовия й празник в неделя. Десетки пристигнаха още в събота, за да пренощуват в храма в търсене на лек за душата и тялото си. Над 50 вярващи преспаха в нощта на събота срещу неделя в светата обител. Миряните едва се побраха в малката църква. Но никой не бе върнат от свещеника и от клисаря. Защото няма нищо по-хубаво от това човек да се обърне с молитва към Бога и да забрави за суетата, грижите и проблемите, за агресията и злото, за страданието и болката. Да шепне стихове от библията с вяра, надежда и любов към себе си, към ближния.

"Напливът от поклонници бе огромен. Започнаха да прииждат още в ранния следобед в събота и продължиха да пристигат до неделя рано сутринта. В съботната вечер присъстващите чуха вечерната ни служба. Над 1500 души се събраха, за да бъдат на тържествената света литургия, която започна в 08,30 часа в неделя и продължи до 11,30 часа. Водихме я заедно с архимандрит Василий от Троянския манастир. Няма по-хубава гледка за един духовен водач от толкова много искрени вярващи в Бог миряни", заяви отец Николай, който от няколко месеца служи в уникалната църква. Той се потрудил доста преди празника, за

да осигури нормални условия за поклонниците

които искат да пренощуват в светата обител. Бизнесмен дал климатик, който бил монтиран в навечерието на Антоновден. "В събота вечерта температурата в храма бе 22 градуса, а навън бяха минусови. Има и печка на твърдо гориво. Бяхме осигурили килими, черги и завивки за хората. С тях неотлъчно през цялата нощ бе клисарят Яне Пашов, който е бивш кмет на Мелник. Той им е чел непрекъснато от молитвеника", каза още божият служител. И призна, че е изтощен от дългата служба, тъй като се наложило цели три часа след литургията да отправят молитви към Господ и свети Антоний по искане на стотици вярващи. "До 14,30 часа не спряхме да се молим. Няма как да откаже духовник на мирянин молитва. Не върнахме нито един. Затова съм изтощен много, но дваж повече съм удовлетворен, че видях толкова силна вяра у хората. Сега почистваме църквата, тъй като ще започне вечерната служба във възхвала на свети Атанасий", каза още отец Николай.
Сред дошлите да търсят изцеление и опрощение имаше и християни от Гърция, споделиха мелничани. Толкова хора не е имало, категорични бяха по-старите местни жители. Не е случайно, че този ден се празнува за предпазване от болести. Вярваме, че светецът ще ни помогне, правил го е много пъти, убедени бяха поклонниците. "За Мелник това е един от най-големите празници, свети Антоний бди над нас. Той е бил лечител, пази ни не само от болести, но и от бесове", твърдят местните жители.
Църквата "Свети Антоний Велики" е една от емблемите най-малкия ни град Мелник. Затова е и паметник на културата с национално значение. Храмът на чудесата - така го наричат те. Има огромен интерес заради лечебната сила на светата обител. Много миряни пристигат в най-малкия ни град специално заради прочутата църква, водени от нуждата да бъдат излекувани. Патронът на храма - св. Антоний, успява да победи изкушенията на Сатаната и

е смятан за велик лечител, който предпазва от болести

Не само болежки, но и бесове, и страхове цери църквата. Гони демоните от миряните. Чудесата са ежедневие. Насам прииждат най-вече нуждаещи се от лек или на тялото, или на душата. Хиляди са се освободили от демони и черни магии, от психически и нервни разстройства. Колона в средата на храма е опасана с тежки железни вериги и окови. Прангата през годините се е впивала в крака на стотици психично болни, на буйстващи хора. Тя била заключвана с катинар. Късно вечер ставало доброволното заточение на "налазените" от демони поклонници. Те пренощували и на сутринта нямало и помен от бесовете им. Щом щракнели оковите, погледът им се впивал във всевиждащото око на бог Хор, който бил с глава на сокол. То също има лечебни и защитни сили. Изрисувано е над главата на "арестувания", малко встрани от колоната. Над олтара пък е изобразено на още три места окото на Хор. Където и да застанеш в храма, имаш усещането, че си наблюдаван. Над него са двата дракона /б.а. - символ на бесовете/, които са съсечени от мечове господни, за да не изкушават миряните. Седиш окован във веригите, а насреща ти са подредени само нови икони. Най-вдясно обаче се вижда и една стара. На нея е патронът на храма св. Антоний Велики. Седиш окован, а той сякаш ти сочи правилния път, а не този на изгубените души. На някои посетители светецът се усмихва, на втори намигва, на други се явява трето око на лицето му. Иконата има голяма сила. "Тя отблъсква тези, които са много грешни. Преди няколко години влязоха мъж и жена. Дамата обаче стигна на 3-4 метра от иконата на светеца и спря и тръгна назад. "Сякаш някой ме бута", ми каза тя. Излезе от храма, после пак влезе, но някаква сила така и не й даде да стигне до иконата на св. Антоний. Накрая

призна, че е много грешна и побърза да си отиде

разказва 68-годишният бивш клисар Янчо Соколов. Мелничани вярват, че винаги тук ще идват отчаяни хора, за да търсят в "Свети Антоний" верния път в живота си. За да се зареждат с оптимизъм и позитивна енергия. Защото печатът - двуглавият орел на Цариградската патриаршия, заключва на практика лечебния триъгълник - на изток е Роженският манастир, на юг е църквата "Свети Георги" на Преподобна Стойна, а на запад, в Сандански, е "Св. св. Козма и Дамян". "Тук витаят някакви чудодейни сили. Храмът се намира на две свещени линии, които се кръстосват в него. Едната е от някогашния манастир "Света Зона", минава през "Свети Антоний" и стига до църквата "Свети Илия". Другият лъч е от църквата в Мелник "Свети Николай" през "Свети Антоний" до Роженския манастир", твърдят местните хора. И напливът на миряни в храма доказва думите им.

Църквата била под ключ 33 г.

Уникалната църква "Свети Антоний" от известно време е действаща. Преди храмът, който посрещаше ежедневно миряни в Мелник, бе "Свети Николай". Но в началото на месец юли 2014 г. късо съединение предизвика голям пожар в нея. Изпепелени бяха иконостасът, царските двери и много икони в построената през далечната 1756 година света обител. С помощта на дарители се събраха над 10 000 лева. Направи се нова мазилка, елинсталацията също е подновена. Трябват обаче още пари за възстановяването на иконостаса. Поне още година ще отнеме събирането на средства и работата по възстановяването на древната църква. Затова в момента църковните служби се водят в храма "Свети Антоний". Там обаче е тясно и не могат да влизат много вярващи наведнъж. Преди повече от 40 г. държавата решила да се реставрира тази църква. Тя останала затворена цели 33 години. Отворила врати чак през 2000 г. Реставраторите изнесли иконите и от тях до днес няма никаква следа. Наслагали нови икони, но тях като че ли светата обител не ги приема. Тя е отворена след бунт на местните хора. Те настояли храмът да отвори врати за миряни. Направили литийно шествие на един от църковните празници и тогавашният кмет Яне Пашов накарал свещениците да напръскат със светена вода църквата "Св. Антоний".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай