Немска компания инвестира над 15 млн. лв. в кравеферма

Немска компания инвестира над 15 млн. лв. в кравеферма | StandartNews.com

Добрич. Немската компания "Пол Аграр Къмпани" АД изгражда единствената по рода си кравеферма в тази част на Европа край генералтошевското село Красен, съобщиха от добруджанското кметство. Фермата ще е разположена на площ от около 170 дка, а инвестицията е за над 15 млн. лв.

Намерението на инвеститора е да изгради модерна кравеферма, която да отговаря на всички европейски норми и стандарти. Специализираната млечна ферма ще бъде с капацитет 2 000 крави, от породата Българско черно шарено говедо. Ще бъдат построени 5 обора, с дължина 230 м и широки 28 м. Също така ще бъде изградена доилна зала, както и помещение, което ще обслужва ветеринарните грижи за животните. Специална система ще извежда отпадъчните продукти до сепаратор, където една част ще бъде отделяна за тор, а течната субстанция ще се филтрира и използва отново в работния процес.

Намерението на инвеститора е до януари 2014 година да е готов първият от петте обора и с него да започне реалното отглеждане на крави, в което ще бъдат ангажирани около 30 човека от района. Компанията има опит в животновъдството и затова залага на доказана американска технология на отглеждане, при която кравите могат да достигнат до 30 литра дневен млеконадой, като продукцията ще се реализира основно на българския пазар.

По план кравефермата трябва да е изцяло готова до края на 2015 год. В момента се изгражда водохранилище, първият обор и паралелно с това върви направата на сондаж, който ще обезпечи водоснабдяването на целият комплекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай