Мюсюлмани събират пари за ремонт на 6-вековна джамия

Мюсюлмани събират пари за ремонт на 6-вековна джамия  | StandartNews.com

Мюсюлманите в Пиринския край заделят средства за ремонта на стара джамия. Всеки сам преценява с колко да помогне. Целта е да се предотврати опасността да рухне молитвеният дом „Караджа паша" в Гоце Делчев, който е паметник на културата.

Районният мюфтия Айдън Мохамед вече четвърта година чака разрешение за стягането на сградата, която се руши. Мюсюлмански молитвен дом е построен в края на 14-ти и началото на 15-ти век. Ценната архитектурна постройка е полуразрушена и се нуждае от спешен ремонт и реставрация. Преди 4 години паднало кубето на джамията, има риск цялата сграда да се срути, ако не стартират ремонтни дейности и възстановяване.

„Това е най-големият ни проблем в региона. През 1984 г. е направено цялостно заснемане на имота, знаем как да го възстановим в автентичен вид. Но чакаме разрешение от страна на Министерството на културата и на Националния институт за недвижимо културно наследство", твърдят от районното мюфтийство. Мюсюлманите са категорични, че ако сградата рухне, това ще е загуба за България, защото постройката е ценен исторически паметник. Затова те са готови да осигурят част от необходимите средства за ремонтните дейности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай