Митничари с акция „Казани" в санданските села

Митничари с акция „Казани" в санданските села | StandartNews.com

Благоевград. Много хубаво не е на хубаво. Това разбраха хиляди лозари в селата на община Сандански. Много от тях се радваха на добрата реколта, но част от нея не успяха да продадат. Бяха принудени да варят скоростно старата продукция за ракия, за да освободят съдовете за набраното грозде тази година. Това доведе до масирани митнически проверки по селските казани за варене на домошарка. Митнически служители обикалят всички населени места, за да дебнат събира ли се необходимият акциз от стопаните на казанджийниците. През 2009 г. влезе в сила налог от 2,20 лева за литър домашна ракия за количество до 30 литра, както и от 4,40 лева за всеки литър над 30 литра.

„Положението е страшно. През ден са тук митническите служители. В петък ни атакуваха представители на Митница Кулата, а в неделя дойдоха от Митница София. Те си вършат работата, разбираме ги. Но държавата пак реши от обикновените хора, от тези, които се трудят на полето, да пълни хазната. Нека ударят контрабандата на акцизни стоки, а не лозарите", заяви кметският наместник на санданското село Враня Валери Попов. Местните хора негодуват, че нямат осигурен пазар на гроздето. Цената му се срина до 30-40 стотинки за килограм, но въпреки това в региона останаха стотици непродадени тонове от плода. „Много лозари са отчаяни, готови са да зарежат лозята си заради липсата на пазар и на адекватни цени на гроздето", твърдят те.

„Длъжни сме да спазим закона, защото глобите са жестоки. Възможно е някои да предпочетат да изхърлят продукцията си, защото няма как да платят. За 100 литра домашна ракия се дължат 374 лева, а не всеки ги има", сподели казанджията Иван Новоселски от благоевградското село Бело поле.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай